Imprimare

Ministerul promite plata burselor restante pentru rezidenti, de la 1 martie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

De la 1 martie, medicii rezidenti vor primi bursa de 150 de euro sau 670 de lei din partea statului, conform Ministerului Sanatatii. Acestia vor beneficia de aceasta suma doar daca lucreaza in unitatile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut mai mic de trei mii de lei, conform legii.

Chiar daca aceasta suma de 670 de lei li s-a promis de la 1 ianuarie 2014, rezidentii o vor primi incepand cu 1 martie, retroactiv din ianuarie, urmand ca din 15 martie, sa primeasca a doua bursa, pe luna februarie. Beneficiarii acestei sume sunt medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti si farmacistii rezidenti din unitatile sanitare de stat.

„Incepand cu data de 1 ianuarie 2014, medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti si farmacistii rezidenti din unitatile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/solda bruta lunara mai mic/mica decat 3.000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor efectuate pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza, beneficiaza de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei”, se arata in ordonanta de urgenta 103-2-13, la art. 18.

Aceasta bursa va fi primita de aproximativ 12.500 de medici rezidenti, conform Ministerului Sanatatii. Reprezentantii MS au adaugat ca baza de date cu toti rezidentii s-a finalizat abia vineri, 21 februarie.

De unde vin banii si cum vor ajunge la rezidenti

"Plata lunara a bursei de rezidentiat se realizeaza din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sanatatii”, conform unui comunicat al MS.

Totodata, o parte din rezidenti nu ar fi putut sa isi primeasca banii pentru ca fac parte din alte retele sanitare decat ce a Ministerului Sanatatii.

"Ordonanta elaborata si promovata de Ministerul Finantelor Publice (MFP) nu a cuprins modalitatea legala prin care pot fi achitate bursele pentru rezidentii din alte retele sanitare decat cea a MS. De aceea, MS a solicitat MFP corectarea acesteia, aspect care probabil se va reglementa pana la sfarsitul lunii februarie. In aceasta situatie se afla un numar de 136 de rezidenti ai altor ministere si institutii cu retea proprie”, conform Ministerului.

Plata burselor va fi facuta de catre ordonatorii principali de credite care au in subordine spitale unde sunt angajati medici rezidenti, care indeplinesc conditiile date de lege.

Ce spun rezidentii

Dr. Clara Matei, presedintele Asociatiei Medicilor Rezidenti, a declarat pentru Pagina Medicala ca aceasta bursa este foarte importanta pentru tinerii medici romani. In urma discutiilor avute cu reprezentantii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate, rezidentii au primit garantia ca isi vor incasa banii. De vina ar fi fost si procedura, conform aceleiasi surse: pentru ca s-a facut o lista cu toti medicii rezidenti, apoi directiile de sanatate publica din tara a trebuit sa le dea Institutului National de Statistica spre verificare, urmand ca aceasta lista sa ajunga la ministru, cel care va semna lista si isi va da acordul privind incasarea bursei de 150 de euro.
 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ministerul-promite-plata-burselor-restante-pentru-rezidenti_-de-la-1-martie_19651/

lauff lautf laurf