Imprimare

Busoi: Atragerea fondurilor europene in Sanatate, o necesitate pentru Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prezent la Conferinta Internationala Restart 2014, axata pe tema fondurilor europene in sistemul sanitar romanesc, Cristian Busoi, fostul presedinte al CNAS, a vorbit despre importanta investirii banilor europeni in Sanatate si despre dezvoltarea acestui sector prin utilizarea fondurilor UE.

“Cred ca lectiile exercitiului financiar care tocmai s-a incheiat vor fi pe deplin invatate si ca din punct de vedere al atragerii banilor europeni, in general, si in sanatate, in special, lucrurile se vor desfasura mult mai accelerat decat s-a intamplat in perioada trecuta”, a spus Cristian Busoi.

Vasile Puscas, fost negociator sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, a adaugat faptul ca trebuie sa se tina cont in primul rand de lucrurile in care se investesc banii europeni, si nu neaparat de felul in care se acceseaza aceste fonduri, pentru exercitiul in curs - 2014-2020.

„Mi-as dori tare mult sa nu mai avem limbajul (...) exercitiului trecut 2007-2013. Sa nu spunem doar cum luam banii europeni, cum accesam banii europeni. Mi-ar placea sa spunem cum investim banii pentru programele de dezvoltare”, a adaugat Puscas.

Cristian Busoi a adaugat faptul ca prin intermediul fondurilor europene CNAS a putut sa puna la punct doua mari proiecte: prescriptiile electronice, in care s-au investit fonduri europene de 48 de milioane de lei, si dosarul electronic, in curs de aprobare, care a costat 81 de milioane de lei.

El a mai spus ca a depus in mandatul sau de presedinte al CNAS inca opt proiecte cu finantare din fondurile europene, pentru sectiunea de e-health. Astfel, se doreste atragerea fondurilor pentru investirea in trei spitale noi de urgenta la nivel national, in ambulatoriul de specialitate, dar si in o suta de centre de permanenta, in ceea ce priveste medicina de familie.

“Imi manifest speranta ca o parte dintre aceste proiecte care au fost muncite in aceste opt luni si depuse deja pe call-ul care s-a tinut la sfarsitul anului trecut pot avea o buna sansa pentru a fi promovate in viitorul exercitiu financiar”, a mai spus Busoi.

Bugetul Sanatatii a crescut in ultimii ani, insa raman probleme financiare la nivelul intregului sistem, a mai spus fostul presedinte al CNAS. In acest context, accesarea banilor europeni reprezinta o sursa de finantare viabila, mai ales pentru cei care doresc sa investeasca in Sanatate.

 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Busoi_-Atragerea-fondurilor-europene-in-Sanatate_-o-necesitate-pentru-Romania_19659/

lauff lautf laurf