Imprimare

VIDEO Busoi a demisionat: A fost o onoare sa fiu presedintele CNAS

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi, a demisionat pe 26 februarie. Decizia sa a venit pe fondul demisiilor in masa a ministrilor PNL, el facand parte din acest partid. "Sunt foarte bucuros ca am avut onoarea sa fiu presedinte al CNAS", a declarat acesta intr-o conferinta de presa.  Deocamdata nu se stie cine va urma la sefia CNAS.

Busoi a facut bilantul mandatului sau: a demarat proiectul cardului electronic de santate, care ar putea fi pus pe piata de la 1 ianuarie 2015. Un alt proiect demarat de acesta a fost dosarul electronic al pacientului, care va functiona de la 21 aprilie. De asemenea, au fost aduse la zi platile pentru medicamente si materiale sanitare; a fost desfiintata lista de asteptare pentru bolnavii oncologici, cu 7500 de pacienti inclusi in program; a fost infiintata DGMCA, ca sructura specializata in cadrul CNAS.

Unul din regretele cu care a plecat Busoi de la CNAS vizeaza nefinalizarea, sub conducerea sa, a implementarii cardurilor nationale de sanatate. "In prezent sunt tiparite si personalizate peste sase milioane de carduri. Am realizat modificarea solutiei informatice pentru achizitionarea unor cititoare ieftine si a fost demarata procedura de distribuire a cardului de sanatate prin servicii postale. In acest sens, am obtinut modificari legislative. Sper ca acest lucru sa fie dus la bun sfarsit in acest an. Estimam ca la inceputul anului 2015, decontarea serviciilor medicale s-ar putea realiza numai pe baza cardului de sanatate", a spus Busoi.

Cat timp a fost in fruntea CNAS, Cristian Busoi a dorit infiintare Directiei Generale de Monitorizare, Control si Antifrauda, o structura specializata care efectueaza activitati de control in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, avand rolul de a coordona, monitoriza, investiga si combate fraudele in cadrul sistemului.

"Prima actiune a DGMCA a fost realizata la finalul anului 2014. In urma neregulilor depistate la aceste controale, s-a dispus retinerea unui procent de 1% din valoarea de contract aferenta lunilor in care au fost identificate nereguli, aproximativ 1.500.000, pentru 8 din cele 10 spitale controlate", a adaugat Busoi.

Fostul presedinte al CNAS a mai amintit plata celor 33,3 milioane de euro spitalelor straine, ce a dus la micsorarea datoriilor Romaniei fata de alte tari, datorii ce ajungeau la 168 milioane de euro.

Decizia lui Cristian Busoi, membru PNL, vine in urma demisiilor in masa de astazi, ale ministrilor PNL. Fostul sef de la CNAS a spus ca ar putea participa la alergerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc anul acesta, doar daca se va dori acest lucru din partea partidului al carui membru este. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu si-a depus miercuri, 26 februarie, alaturi de ceilalti ministri PNL, ca urmare a ruperii aliantei politice USL. Ministrul interimar numit de premierul Victor Ponta pentru Ministerul Sanatatii este Nicolae Banicioiu, care va ramane si ministrul Tineretului.

Citeste si:

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/VIDEO-Busoi-a-demisionat_-A-fost-o-onoare-sa-fiu-presedintele-CNAS_19656/

lauff lautf laurf