Imprimare

Studiu: Extractia dentara ar trebui realizata dupa operatia pe cord

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un studiu nou publicat de revista The Annals of Thoracic Surgery avertizeaza lumea medicala ca pacientii cu probleme de inima, care sufera o extractie dentara, pot avea complicatii inainte de operatia pe cord, ajungandu-se chiar si la deces. De aceea, este mai bine, conform cercetatorilor, ca dintii infectati sa fie scosi dupa operatiile cardiovasculare.

De obicei, abcesul sau dintele infectat este indepartat chiar inainte de o operatia pe cord, pentru ca acesta creste riscul infectiilor in timpul operatiei si riscul inflamarii peretelui interior al inimii de dupa operatie (endocardita), conform medicalnewstoday.com.

Chiar daca, astazi, scoaterea dintilor bolnavi inainte de operatia la inima este o practica standard, exista evidente limitate in ceea ce priveste suportul acestei practici. Noul studiu vine cu o evaluare a problemelor asociate cu extractia dintilor inainte de operatiile cardiovasculare.

„Ghidurile americane spun ca extractiile dentare sunt proceduri minore, cu risc de moarte sau de atacuri de inima non-letale estimate la mai putin de 1% din cazuri”, spune autorul studiului dr. Mark M. Smith, anestezist la Clinica Mayo din Rochester.

„Rezultatele noastre au aratat o rata mai mare a reactiilor adverse aparute, sugerand doctorilor ca ar trebui sa evalueze riscurile individuale la pacientii care au suferit extractii dentare si sunt programati pentru interventii pe cord”, a mai spus dr. Smith.

Infarct, accidente vasculare, cedarea rinichilor si moarte

Dr. Smith si colegii sai au descoperit ca 8% din pacientii care au suferit o extractie dentara inainte de o operatie pe inima, au suferit complicatii, incluzand infarct, accidente vasculare, cedarea rinichilor si moarte.

Astfel, conform acestui studiu, 3% din pacienti au murit dupa ce au suferit extractii dentare si inainte ca operatia pe cord sa se realizeze.

„Cu informatiile din studiul nostru, nu putem face o recomandare definitiva pentru sau impotriva extractiilor dentare prioritare operatiilor la inima. Recomandam analize individualizate in ceea ce priveste beneficiile asteptate de extractia dentara inainte de interventia chirurgicala in balanta cu riscul de morbiditate si mortalitate asa cum sa observa in studiul nostru ", a spus dr. Josehp A. Dearni.

Rezultatele studiului celor de la Clinica Mayo reprezinta un punct de plecare in gandirea actuala cu privire la relatia dintre chirurgia dentara si chirurgia cardiaca.
 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-Extractia-dentara-ar-trebui-realizata-dupa-operatia-pe-cord_19663/

lauff lautf laurf