Imprimare

Rezidentii de la Iasi vor da in judecata MS daca nu vor primi bursele promise

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii rezidenti nu si-au primit bursele, ci doar promisiunea din partea Ministerului Sanatatii ca banii vor ajunge la ei dupa 1 martie. In aceste conditii, rezidentii ieseni vor ajunge chiar si in instanta daca nu li se vor da banii promisi de autoritati.

Ordonanta de urgenta 103, emisa in noiembrie 2013, spune ca de la 1 ianuarie, medicii rezidenti vor primi o bursa de 670 de lei lunar, din partea statului.

Reprezentantii medicilor rezidenti ieseni sunt revoltati din cauza situatiei in care se afla: “Raspunsurile pe care le primim fac apel in permanența la rabdarea si intelegerea noastra ceea ce dovedeste din pacate inca o data ca rezidentii nu sunt prioritate pentru sistemul sanitar din Romania”, conform unui comunicat de presa al rezidentilor din Iasi.

„In calitate de reprezentant al medicilor rezidenti din centrul universitar Iasi, transmit pe aceasta cale dezamagirea profunda a miilor de colegi care si-au vazut asteptarile inselate inca o data prin neacordarea burselor reglementate prin OUG 103/2013”, a precizat in comunicat dr. George Gradinaru, medic rezident, Chirurgie cardiovasculară, anul III, Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi.

Conform textului ordonantei “Incepand cu data de 1 ianuarie 2014, medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti si farmacistii rezidenti din unitatile sanitare de stat (...) beneficiaza de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei”.

Rezidentii spun ca desi OUG 103/2013 a fost emisa inca din luna noiembrie, normele de aplicare ale ordonantei au fost redactate abia la mijlocul lunii februarie prin ordinul MS nr. 167/2014, „ceea ce arata inca o data interesul scazut al decidentilor fata de problema salarizarii medicilor rezidenti, desi este binecunoscut faptul ca motivul principal pentru migratia masiva din Romania a tinerilor medici este salarizarea mica”.

Tienrii medici vor lua masuri in instanta daca situatia nu li se va solutiona in cel mai scurt timp: ”In concluzie, daca medicii rezidenti nu vor primi bursele in cel mai scurt timp, ne vedem nevoiti sa reucurgem impreuna cu ceilalti colegi din tara la caile legale de atac pe care le implica orice neaplicare a legii”.

Ministerul Sanatatii declarase ca aceasta suma de 670 de lei va fi primita de catre rezidenti incepand cu 1 martie, retroactiv din ianuarie, urmand ca din 15 martie, sa primeasca a doua bursa, pe luna februarie. Conform aceleiasi surse, aproximativ 12.500 de medici rezidenti vor primi aceasta bursa. Reprezentantii MS au adaugat ca baza de date cu toti rezidentii s-a finalizat abia vineri, 21 februarie.


 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Rezidentii-de-la-Iasi-vor-da-in-judecata-MS-daca-nu-vor-primi-bursele-promise_19662/

lauff lautf laurf