Imprimare

A fost realizat primul transplant hepatic la Spitalul Sfanta Maria

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Primul transplant hepatic la Spitalul "Sfanta Maria” a fost realizat vineri, 7 martie, in cadrul Centrului de Transplant Hepatic si Pancreatic de o echipa de medici coordonata de prof. dr. Irinel Popescu, scrie Agerpres.

“Este un moment foarte important. Echipa a fost una formata la Institutul Clinic Fundeni in decursul mai multor ani. In acest moment, echipa de transplant a Spitalului Sfanta Maria este complet formata. Incercam sa fim continuatorii unor proiecte mari. Este vorba de continuarea unei scoli chirurgicale”, a declarat vineri, dupa operatia de transplant, managerul spitalului, Narcis Copca.

Managerul a precizat ca donatorul a fost o femeie din Oradea, in varsta de 52 de ani, iar cea care a primit ficatul este o profesoara in varsta de 40 de ani care suferea de ciroza hepatica.

Copca a spus ca Spitalul Sf. Maria are aprobate opt operatii de transplant pentru acest an, insa va solicita mai multe daca lucrurile merg bine. "Tindem spre 30 de operatii de transplant pentru acest an. Lista de asteptare este de 10-11 pacienti si avem inca cativa in studiu”, a spus reprezentantul Spitalului Sf. Maria.

El a laudat echipa de anestezisti si terapie intensiva, condusa de medicul Laura Popa, echipa care a fost "scolita” la I.C. Fundeni, in SUA si in Europa Occidentala.

Prof. dr. Irinel Popescu a laudat investitia mare care a fost facuta de Primaria Capitalei in acest spital. „Narcis Copca a stiut sa-si formeze o echipa care poate sa-si desfasoare activitate de transplant hepatic independent. Operatia de astazi a decurs dupa acelasi tipic ca cele de la I.C. Fundeni. La I.C. Fundeni cautam sa diversificam tehnicile de transplant hepatic”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, coordonatorul programului de transplant hepatic.

El a spus ca in viitor ar putea fi deschise centre de transplant in Moldova si in Transilvania.

Prezent la conferinta de presa, directorul Administratia Spitalelor si a Serviciilor Medicale Bucuresti, Bogdan Gangura, a spus ca Primaria Capitalei a investit 15,5 milioane de euro in aceasta unitate pentru achizitionare de aparatura medicala si utilitati. Potrivit lui, la inceputul saptamanii viitoare se va face receptia de la mansarda etajelor VI si VII ale Spitalului Sf. Maria.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/A-fost-realizat-primul-transplant-hepatic-la-Spitalul-_Sfanta-Maria__19680/

lauff lautf laurf