Imprimare

La multi ani doamnelor din medicina romaneasca! Vezi ce femei au marcat acest domeniu

Adaugat in Stiri din domeniul medical

PaginaMedicala.ro ureaza "La Multi Ani!" doamnelor din medicina romaneasca si le multumeste pentru contributia impresionanta adusa domeniului.

In ciuda lipsei drepturilor egale cu barbatii, femeile au reusit sa se lupte cu sistemele, sa le invinga si sa aiba succes atat in stiinte, cat si in arta sau in industrie. PaginaMedicala.ro celebreaza 8 martie, Ziua Internationala a Femeii, amintind cateva dintre numele importante ale femeilor din Romania care si-au lasat amprenta in Medicina.

Olga Tulbure-Secara (1856-1927) – Prima femeie studenta la Medicina

Avea 24 de ani, in 1880, cand s-a hotarat saurmeze cursurile Scolii nationale de medicina. Ea a fost prima moldoveanca studenta la medicina din Romania. Se remarca imediat ca o eleva eminenta si obtine ajutor lunar in valoare de 200 de lei pentru continuarea studiilor. Este stiut ca in acea perioada, numarul studentilor dar si al celor care reuseau sa-si incheie studiile era extrem de redus. Se pare ca pe Olga boala a doborat-o, obligand-o sa-si intrerupa cursurile. Trei ani mai tarziu, in 1893, Olga Tulbure-Secara termina facultaeta de medicina. Va profesa ca medic la Inistututul surorilor de caritate din Bucuresti si la spitalul de copii din Techirgiol. Aceasta nu a putut sa intre la concursul pentru postul de profesoara la clinica infantila de la Universitatea Bucuresti pentru ca, daca ar fi castigat, nu puteea sa voteze (fiind femeie) pentru alegerea senatului universitar.

In ultima parte a vietii sale, Olga Tulbure-Secara a lucrat in Franta si SUA, la Los Angeles. Moare in mai 1927 si potrivit dorintei ei cenusa i-a fost aruncata dintr-un avion deasupra Bucurestiului.

Insa, prima studenta nu avea sa fie prima absolventa de medicina din Romania. Cea care a absolvit o facultate de profil a fost Hermina Walch Kaminski, care a obtinut diploma in 1890.

Maria Cutarida Cratunescu (1857 - 1919) – Prima femeie medic din Romania

Maria Cutarida Cratunescu s-a nascut in 1857, la Calarasi. Este descendenta a celebrului doctor Carol Davila. Maria studiaza medicina la Montpellier si la Paris, rezultatele ei exceptionale fiind intens mediatizate.

In Romania, conduce Sectia de Ginecologie a Spitalului Filantropia. Maria Cutarida Cratunescu infiinteaza primele crese si camine pentru copii, pune bazele Societatii Materna care are ca scop ingrijirea copiilor. Este mobilizata ca medic primar in timpul razboiului.

Elena Densusianu - Puscariu (1875 - 1966) – Prima femeie profesor universitar in domeniul medical din Romania.

S-a inscris la Facultatea de Medicina din Iasi, susținand teza de doctorat, in 1899, devenind astfel prima femeie doctor in medicina din Romania.

Ana Aslan (1897 – 1988) – Femeia care a revolutionat tratamentele anti-imbatranire

A absolvit Facultatea de Medicina in 1922. Va fi numita preparator la clinica II din Bucuresti, condusa de profesorul Daniel Danielopolu, care o indruma si in alcatuirea tezei de doctorat.

Urmeaza o activitate didactica si spitaliceasca la Filantropia, Institutul Clinico-Medical al Facultatii de Medicina din Bucuresti, Clinica Medicala din Timisoara, Spitalul CFR. Din 1949, devine seful Sectiei de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucuresti. Este punctul de plecare al carierei ei de gerontolog. Experimenteaza procaina in afectiunile reumatice, in cazul unui student tintuit la pat din cauza unei crize de artroza. Continua cercetarile intr-un azil de batrani si evidențiaza importanta procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta. Obtine rezultate remarcabile, care sunt comunicate Academiei Romane.

A preparat, in 1952, vitamina H3 (Gerovital), produs geriatric brevetat in peste 30 de tari, iar in 1980, a inventat, impreuna cu farmacista Elena Polovrageanu, Aslavital, produs geriatric.

Florica Bagdasar (1901 – 1978) – Prima romanca ministru al Sanatatii

Florica Bagdasar s-a nascut in comuna Bitolia-Monastiu din Macedonia, iar tatal sau a fost inginerul Sterie Ciumetti, macedoroman.Ea a absolvit Facultatea de Medicina din Bucuresti in 1925 si a lucrat ca medic intern si extern la Asezamintele Brancovenesti. Dupa casatoria cu Dumitru Bagdasar, in 1927, pleaca impreuna la specializare profesionala in America.

Dupa 23 august 1944, a devenit membra a Partidului Comunist Roman. In 1946, a fost numita Ministru al Sanatatii si a detinut aceasta functie pana in 1948, fiind prima femeie ministru din Romania.

Sofia Ionescu (1920-2008) - Prima femeie neurochirurg din lume

S-a nascut in 1920, la Falticeni, in judetul Suceava. A studiat la Facultatea de Medicina din Bucuresti, specialitatea Neurochirurghie. In anul 1944, este prima femeie din lume care realizeaza o operatie pe creier. Pe masa ei de operatie au urcat numeroase personalitati ale vremii. Sofia Ionescu ajunge profesor universitar si membru emerit al Academiei de Stiinte Medicale.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/La-multi-ani-doamnelor-din-medicina-romaneasca_-Vezi-ce-femei-au-marcat-acest-domeniu_19683/

lauff lautf laurf