A fost infiintata Asociatia pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale
Din cauza faptului ca tara noastra se confrunta cu o crestere a prevalentei tulburarilor cronice de rinichi si cu o tendinta de subdiagnosticare a acestora, a fost infiintata Asociatia pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale, un tip de organizatie non-guvernamentala care doreste combaterea problemelor metabolice si de nutritie a persoanelor cu boala cronica de rinichi.
“Este o organizatie non-guvernamentala, nepatrimoniala, care vrea sa se ocupe de o problema interdisciplinara. Boala cronica de rinichi inseamna o distrugere lenta, ireversibila a rinichilor care se soldeaza in final cu insuficienta renala si necesita un tratament de substitutie: fie transplant renal, fie hemodializa”, a spus conf. dr. Serafinceanu, sef al Centrului Hemodializa din cadrul Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice ”Prof. dr. Nicolae Paulescu”, dar si presedintele Asociatiei pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale.
Scopul principal al asociatiei este acela de a ameliora sanatatea si calitatea vietii pacientilor cu boala cronica de rinichi, cu problemele metabolico-nutritionale, prin optimizarea cantitativa si calitativa a actului medical.
Asociatia are ca obiective: ameliorarea sanatatii si calitatii vietii pacientilor cu boala croonica de rinichi din Romania, prin optimizarea cantitativa si calitativa a actului medical adresat acestora; initierea si realizarea unor studii epidemiologice, experimentale si clinice; cersterea nivelului pregatirii profesionale a personalului medical implicat in ingrijirea pacientilor cu boala cronica de rinichi, inclusiv in unitatile de dializa, prin organizarea de cursuri structurate, seminarii pe teme de interes, conferinte nationale, participarea la manifestari stiintifice internationale de specialitate; promovarea nutritiei clinice in invatamantul medical si in curricula mericilor rezidenti din specialitatile diabet si nefrologie; dar si dezvoltarea de proiecte proprii si propunerea unor programe in regim de parteneriat cu autoritatile publice din tara si din strainatate.
„Partea de nutritie, partea de evaluare nutritionala si de interventie nutritionala in boala cronica de rinichi este esentiala. Din pacate tocmai asta nu prea se stie, pentru ca in curricula studentilor, la Facultatea de Medicina, se face o saptamana diabet si nutritie, o sapt in sase ani, iar in curricula rezidentilor, in afara de specialitatea asta, practic nu exista nutritie. Si atunci, din pacate (n.r. nutritia) nu este foarte cunoscuta”, a mai spus conf. dr. Serafinceanu.
Medicul a precizat faptul ca in tara noastra exista un sistem bine pus la punct si un program national funtional, insa problema vine din partea sistemului medical; el nu este pregatit ca sa depisteze bolile cronice de rinichi.
„Sistemul de dializa din Romania este unul dintre sistemele care functioneaza, as spune, bine. Problema este de adus pacientii acolo, (...) e vorba de baza sistemului sanitar. Accesul nu este ingradit, insa lipseste educatia sanitara, lipseste partea de uptadare a cunostintelor la nivelul medicilor de familie. Noi ne propunem sa facem cursuri profesionale de updatare a cunostintelor pentru medici de familie, pentru rezidenti, pentru medicii internisti ca sa detectam cat se poate de precoce (n.r. boala cronica de rinichi)”, a adaugat conf. Serafinceanu.
Cresterea numarului pacientilor cu boli cronice de rinichi este de 5-10% in fiecare an. In Romania, se preconizeaza ca exista zece mii de pacienti cu aceasta boala. Pentru un bolnav, statul plateste 1800 de euro pe luna doar pentru dializa. Boala cronica de rinichi apare mai ales la pacientii cu diabet zaharat si la cei cu hipertensiune arteriala. Din aceasta cauza, ei au nevoie de tratamente diferentiate, de la echipe de medici, formate din cardiolog, nefrolog sau diabetolog.
Aceasta asociatie a fost infiintata in preajma Zilei Internationale a Rinichiului, marcata in 13 martie.
Sursa: PaginaMedicala.ro