Imprimare

Banicioiu a retras proiectele privind taxa clawback si lista noua de compensate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Proiectele privind taxa clawback si modul de calcul al pretului medicamentelor, puse in dezbatere publica de fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, au fost retrase de noul ministru, Nicolae Banicioiu. Totodata, acesta a mai retras si proiectul privind noua lista de medicamente compensate, care ar fi trebuit sa functioneze din 1 aprilie 2014.

Producatorii de medicamente atrageau atentia asupra efectelor catastrofale pe care taxa clawback le-ar fi putut avea asupra economiei si a pacientilor.

„A acoperi costurile exclusiv din taxa clawback inseamna sa distrugi industria farmaceutica cu capacitati de productie locala, cu consecinte negative majore pentru intreaga economie, si sa limitezi dramatic accesul pacientilor la medicamente cu pret accesibil pentru ca acestea vor disparea de pe piata”, declara intr-un comunicat Dragos Damian, presedintele APMGR.

Ca solutionare a problemei puse in discutie, producatorii de medicamente generice au cerut revizuirea imediata a taxei clawback prin introducerea calculului diferentiat pentru medicamentele generice.

"Promisiunile fostei conduceri a Ministerului Sanatatii s-au dovedit doar vorbe-n vant si speram ca premierul Ponta va lua masurile necesare pentru a rezolva aceste probleme odata cu stabilirea noii echipe guvernamentale", a mai spus Dragos Damian.

Propunerile producatorilor de medicamente sunt in concordanta cu deciziile luate de noul ministru, astfel ca au fost retrase din transparenta decizionala proiectele privind taxa clawback si modul de calcul al pretului medicamentelor.

Totodata, a mai fost retras si proiectul privind noua lista de medicamente compensate si gratuite, lista care nu a mai fost actualizata de sase ani. Presedintele APMGR spunea ca o astfel de masura nu ar putea avea loc decat prin suplimentarea corespunzatoare a bugetului pentru medicamente. Conform APMGR, costurile anuale suplimentare induse de actualizarea listei vor ajunge la circa doua miliarde de lei in 2016.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Banicioiu-a-retras-proiectele-privind-taxa-clawback-si-lista-noua-de-compensate_19685/

lauff lautf laurf