Imprimare

Pacientii, gata de proteste impotriva retrageii noii liste de medicemente compensate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Asociatia Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR) a trimis o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta prin care cere intrarea in vigoare de la 1 aprilie a noii liste de medicamente gratuite si compensate, atentionand ca in sens contrar vor demara proteste radicale in tara, dar si in fata Parlamentului European, in luna mai, scrie Agerpres.

“Vom avea o interpelare in Parlamentul European, iar daca lista de medicamente compensate si gratuite nu va intra in vigoare de la 1 aprilie nu ne vom opri doar aici. In Parlamentul European vom merge cu siguranta, este, nu este implementata lista, iar urmatoarele actiuni vor fi proteste in fata Guvernului Romaniei. Noi spunem ca Guvernul Romaniei este responsabil de tot ceea ce se intampla pentru ca tot Guvernul Ponta I, II, III, V, VII cat este nu ne intereseaza, am avut mare incredere in constructia politica care a fost pana acum la conducere USL. Dezamagirea este la fel de mare, asa direct proportionala cu sperantele pe care ni le-am pus, dezamagirea este foarte mare, de aceea noi ne-am hotarat ca in luna mai sa tragem un semnal de alarma inaintea europarlamentarelor, sa facem un miting puternic in fata Guvernului si in fata Parlamentului European”, a declarat joi la Palatul Parlamentului presedintele APCR, Cezar Irimia.

In cadrul dezbaterii „Pacientul roman, pacientul european” reprezentantul ministerului Sanatatii, dr. Marius Savu, a spus ca in bolile cronice tratamentele pe care pacientii din Romania le au la dispozitie nu sunt ramase in urma.

"Din punctul meu de vedere, in ariile terapeutice, in bolile cronice, sa stiti ca tratamentele pe care pacientii din Romania le au la dispozitie nu sunt ramase in urma chiar deloc in multe cazuri si ratele de supravietuire in diferite afectiuni sunt din ce in ce mai impresionante. Mi-as dori mult mai mult sa discutam tehnic lista pentru ca nu discutam de 160 de molecule noi, discutam de extensii de linie in multe cazuri care ar trebuie sa intre automat in vigoare”, a spus dr. Savu.

El a precizat ca lista de medicamente compensate nu ar trebui actualizata o data la doi ani. "In momentul in care ai un produs nou care dovedeste ca are un avantaj terapeutic suplimentar, iar economic ti-l permiti, in momentul acela o comisie ar trebuie sa decida ca acel produs sa fie disponibil si in Romania. Eu cred ca asociatiile pacientilor reprezentative ar trebuie sa fie parte a deciziei, nu a consultarii”, a mai afirmat Savu.

Potrivit documentului trimis catre Guvern, APCR va cere sprijin in demersurile sale celor mai importante ambasade prezente in Romania.

Cezar Irimia a precizat ca au fost invitati la dezbatere reprezentanti ai Guvernului si ai ministerului de Finante, insa nu au raspuns invitatiei.

Reactia APCR vine dupa ce noul ministru, Nicolae Banicioiu, a scos din discutie publica proiectul de lege privind noua lista de medicamente compensate si gratuite.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Pacientii_-gata-de-proteste-impotriva-retrageii-noii-liste-de-medicemente-compensate_19694/

lauff lautf laurf