Imprimare

Institutul Paulescu: 21 de ani de la infiintarea Sectiei de Nefrologie si Dializa

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Institutul National “Prof. Dr. N. Paulescu” aniverseaza, printr-o serie de conferinte, implinirea a 20 de ani de la infiintarea Sectiei de Nefrologie si Dializa, din martie 1994.

Conf. dr. Serafinceanu, seful centrului de Hemodializa a Institutului Paulescu, a declarat ca lucreaza in departament cinci medici primari, cu dubla specializare - nefrologi si diabetologi. El a mentionat ca in cei 20 de cand a fost deschisa sectia din cadrul Institutului “N. Paulescu”, peste 3.000 de pacienti cu diabet zaharat au fost initiati pe hemodializa si pe dializa peritoneala.

“In acest moment, in sectia de dializa si nefrologie a Institutului Paulescu lucreaza cinci medici primari cu dubla specialitate de nefrologie si diabetologie. Suntem din acest punct de vedere, in mod sigur, unici in tara si cred ca mai sunt unul, doua centre in Europa unde se face acelasi lucru. Nu e usor, e chiar foarte greu. Pacientii nostri sunt pacienti dificili, sunt pacienti, (…) saraci, batrani, bolnavi si singuri. Sunt dezinserati majoritatea din punct de vedere social, din punct de vedere familial, iar noi incercam sa le asiguram o calitate a vietii cat de cat compatibila cu conditia umana”, a spus conf. dr. Serafinceanu.

Serafinceanu sustine ca in centrul Institutului Paulescu a fost aplicata, pentru prima data in Romania, cea de-a doua metoda moderna de substitutie renala - dializa peritoneala continua ambulatorie. Potrivit acestuia, in prezent peste 800 de pacienti cu boala renala diabetica avansata sunt in evidenta si monitorizare ambulatorie, iar in sectia de nefrologie sunt internati lunar aproximativ 150 de pacienti.

Situatia actuala a Institutului Paulescu

Managerul Institutului, Robert Agafitei, a declarat in cadrul ceremoniei de deschidere a evenimentului, care va dura doua zile, ca au fost platite, la sfarsitul anului 2013, toate datoriile institutului, suma care se ridica la un milion de dolari.

"Am reusit sa achizitionam aparatura in valoare de 250 de mii de dolari. In acest moment, pe site-ul MS, la sectiunea transparenta decizionala, se afla un ordin de ministru, prin care Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. dr. N. Paulescu" urmeaza sa coordoneze registrul national de diabet care, in acest moment se afla la Institutul de Sanatate Publica", a spus Agafitei.

Ca planuri de viitor, managerul institutuluui a spus ca se va deschide primul cabinet de obezitate morbida si anorexie din Romania, dar si un centru de consiliere psihologica, pentru cei diagnosticati cu diabet.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Institutul-Paulescu_-21-de-ani-de-la-infiintarea-Sectiei-de-Nefrologie-si-Dializa_19695/

lauff lautf laurf