Imprimare

Premiera medicala: Operatie pe inima fara deschiderea cutiei toracice

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Chirurgii francezi au pus la punct o metoda inedita de inlocuire completa a unei valve cardiace fara deschiderea toracelui pacientului, procedeu care permite, intre altele, o mai buna recuperare post-operatorie, scrie Agerpres.

Este o premiera mondiala, care deschide calea unor interventii mai rapide si mai puțin invazive. Medici de la Spitalul de Urgenta din Saint-Etienne au realizat inlocuirea totala a unei valve aortice fara sa deschida cutia toracica a pacientului. Valva aortica (numita si valva cardiaca) este o parte a inimii care permite sangelui sa circule bine in cord. Pentru a fi inlocuita, era necesar pana acum ca pacientului sa i se deschida cativa centimetri cutia toracica si sa i se taie sternul pentru efectuarea operatiei la vedere.

Noua operatie a fost efectuata prin endoscopie (explorarea vizuala a unei cavitati prin intermediul unui tub optic dotat cu un sistem de iluminare numit endoscop), iar “pe toracele pacientului au fost efectuate mici incizii de cativa milimetri pentru a permite patrunderea instrumentelor chirurgicale, a noii valve si a fibrelor optice pentru ghidarea actiunii chirurgului”, a spus dr. Marco Vola, cardiochirurg la spitalul mentionat, care a pus la punct aceasta tehnica.

Cinci pacienti au beneficiat pana acum de acest tip de operatie cu perspective promitatoare: este mai putin invaziva, pacientul nu ramane cu cicatrici mari, dureaza mai putin, produce mai putine dureri post-operatorii si spitalizarea este mai scurta.

In ultimii ani au fost realizate deja cateva interventii chirurgicale asemanatoare, dar noua valva aortica era fixata la capatul unui cateter introdus pana la inima printr-o vena. Insa „valva bolnava nu era inlocuita in intregime, ci doar 'sparta' de cea noua, lucru care poate duce in unele cazuri la fisuri”, precizeaza dr. Vola, care nu exclude ca noua tehnica sa fie aplicata in curand la un numar mai mare de pacienti.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera-medicala_-Operatie-pe-inima-fara-deschiderea-cutiei-toracice_19696/

lauff lautf laurf