Imprimare

Spitalul Bagdasar-Arseni , cercetat de catre DNA, privind achizitiile publice

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Corpul de control al prim-ministrului a sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la situatia achizitiilor publice de la Spitalul “Prof. dr. Bagdasar-Arseni” in perioada in care institutia era condusa de Anca Buliman, pentru posibile fapte de natura penala constatate la unitatea sanitara, constand in plata unor servicii de consultanta neprestate, plata a milioane de lei catre anumite firme si cumpararea de echipamente la suprapret, potrivit unui comunicat al Guvernului, scrie Agerpres.

Corpul de control al primului-ministru a efectuat o actiune de control la Spitalul Clinic de Urgenta
„Bagdasar – Arseni” Bucuresti. In perioada supusa controlului, conducerea spitalului a fost asigurata de catre dr. Anca Buliman, in calitate de manager al spitalului, incepand cu data de 26 iunie 2006.

Conform comunicatului de la Guvern, in 2012, intre Spitalul Bagdasar - Arseni si societatea Hosman Hospital Management S.R.L. Bucuresti a fost incheiat un acord-cadru de servicii pentru o perioada de un an, avand ca obiect prestarea serviciilor de consultanta in organizarea si dezvoltarea serviciilor spitalicesti. Dupa o luna de la incheierea acordului, intre parti a fost incheiat un contract subsecvent, cu o perioada de valabilitate de 6 luni, in valoare totala de aproape 94 de mii de lei, cu 0 TVA. Printre serviciile de consultanta la care s-a obligat prestatorul, mentionate in anexa contractului, a fost mentionata elaborarea si implementarea regulamentului de organizare si functionare a spitalului, activitate pentru care partile au convenit plata unui tarif lunar de aproape o mie cinci sute de lei.

Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar – Arseni” a platit consultantului pretul integral al contractului (din care suma de opt mii de lei a reprezentat contravaloarea serviciilor de elaborare si implementare a Regulamentului de organizare si functionare a spitalului), in conditiile in care Regulamentul, inregistrat in evidentele spitalului, nu a fost modificat ulterior emiterii, iar spitalul in cauza nu detine niciun document justificativ care sa ateste prestarea de catre consultant a activitatii de elaborare si implementare a Regulamentului mentionat ori de modificare/actualizare a celui existent.

Potrivit Corpului de Control, suma de opt mii de lei constituie paguba cauzata patrimoniului Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar – Arseni”, iar aprobarea platii acesteia s-a efectuat cu incalcarea dispozitiilor legale.

De asemenea, se mentioneaza ca managerul Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar – Arseni”, Anca Buliman, a aprobat raportul procedurii si a semnat acordul-cadru incheiat intre unitatea spitaliceasca si asocierea formata din alte doua societati, in conditiile in care, in perioada desfasurarii procedurii de atribuire, Armand-Valentin Dragu, sotul Ancai Buliman, era incadrat in functia de economist la una dintre aceste societatati.

In document este remarcata favorizarea anumitor operatori economici, cu incalcarea reglementarilor legale, in obtinerea contractelor de achizitie publica privind furnizarea de mobilier, dispozitive si echipamente medicale destinate dotarii Spitalului Bagdasar-Arseni - plati care s-au ridicat, intre 2012 si 2013, la suma de peste 48 de milioane de lei.

Reprezentantii spitalului in cauza au organizat in mod formal procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica, pentru a da aparenta de legalitate achizitiilor.

Verificarile efectuate in cadrul actiunii de control au evidentiat existenta unor adaosuri comerciale excesive aplicate de catre distribuitori preturilor la care au fost achizitionate de la producatorii externi articolele de mobilier, dispozitivele si echipamentele medicale destinate dotarii pavilionului A din cadrul spitalului.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Spitalul-_Bagdasar-Arseni_-cercetat-de-catre-DNA_-privind-achizitiile-publice_19698/

lauff lautf laurf