Imprimare

Studiu: Bacteriile si fungii actioneaza impreuna, cauzand carii copiilor mici

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Relatia dintre o bacterie si o ciuperca ar putea fi responsabila pentru aparitia cariilor la copiii mici, se arata intr-un raport al Facultatii de Medicina Dentara din cadrul Universitatii din Pennsylvania, conform American Dental Association.

„Datele noastre vor deschide, cu siguranta, calea spre testare pentru a preveni aceasta boala si vor face posibila prevenirea acestor tipuri de infectii la copiilor”, a spus dr. Hyun Koo, autorul principal al raportului.

Bacteria Streptococcus mutans si ciuperca Candida albicans actioneaza imprena si, conform cercetatorilor, produc polimer asemenator lipiciului in prezenta zaharului. Polimerul permite ciupercii sa ramana pe dinti si sa se lege de bacteria mentionata. Relatia dintre cele doua contribuie la atacarea placii dentare.

Se stie faptul ca Streptococcus mutans este singurul organism care contribuie la aparitia cariilor dentare. Cercetatorii Universitatii din Pennsylvania vin cu o teza noua, conform careia in cazurile de infectie cu bacterie, combinata cu Candida albicans, s-a dublat numarul de carii si a crescut severitatea bolii.

Dr. Koo si colaboratorii sai – ca si ceilalti cercetatori – au observat ca ciuperca Candida albicans este foarte des prezenta in cariile copiilor. Oamenii de stiinta au studiat relatia in vitro si in vivo a celor doua organisme. „Combinarea celor doua organisme a condus la o marire a productiei polimerului, stimuland capacitatea bacteriei si a ciupercii de a afecta dintii, crescand densitatea infectiei”, a spus dr. Koo.

Studiul a fost realizat pe sobolani. Articolul online „Symbiotic Relationship Between Streptococcus mutans and Candida albicans Synergizes the Virulence of Plaque-Biofilms In Vivo” poate fi accesat si aici. Forma finala a articolului va aparea in luna mai, in revista Infection and Immunity.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-Bacteriile-si-fungii-actioneaza-impreuna_-cauzand-carii-copiilor-mici_19703/

lauff lautf laurf