Tratament intrerupt in mai multe judete pentru pacientii cu HIV
Pacientii cu HIV sunt afectati in mai multe judete de intreruperea tratamentului din Programul National HIV/ SIDA, din motive legate “de subfinantarea programului sau management defectuos”, au sustinut reprezentantii UNOPA si cei ai ADV Romania intr-un comunicat de presa, scrie Agerpres.
„Indiferent de motivul disfunctionalitatilor programului, beneficiarii ADV Romania si UNOPA sunt afectati de posibila rezistenta la tratament si deprecierea starii de sanatate, nesiguranta zilei de maine, umilinta de a sta la poarta spitalului zile intregi pentru tratament. In repetate randuri, am sesizat Ministerului Sanatatii aceste probleme, fara ca ele sa fie rezolvate; mai mult chiar, exista o diferenta intre motivatiile prezentate de cei de la Bucuresti fata de cele din teritoriu”, se arata in comunicat.
In acest sens cele doua organizatii au initiat o petitie care exprima solicitarile pacientilor cu HIV si care circula in format electronic si fizic pe care au semnat-o deja peste 1.000 de persoane.
"12.000 de romani cu HIV cer autoritatilor masuri pentru salvarea lor si a celorlalti. Miile de romani infectati cu HIV aflati in tratament ARV traiesc fiecare zi a existentei lor cu nelinistea ca o noua decizie privind achizitia medicamentelor, o alta taiere la bugetul Programului National HIV/ SIDA, o alta fila de buget neajunsa la spital ar putea sa ii lase fara medicamentele vitale, speranta la ziua de maine. Anul 2014 a inceput dramatic din acest punct de vedere, mii de pacienti fiind pusi in situatia de a intrerupe tratamentul din cauza birocratiei si a lipsei fondurilor pentru tratament”, se arata in petitie.
Potrivit sursei citate, pacientii cu HIV cer buna functionare a Programului National de Tratament HIV/ SIDA prin: alocarea suplimentara de fonduri pentru functionarea programului pentru trimestrul 1 si 2 - deoarece in acest moment sumele alocate sunt insuficiente, eliminarea listelor de asteptare cu pacienti care au nevoie sa intre in tratament, iar spitalele nu le pot initia terapia din cauza medicamentelor insuficiente, evaluarea functionalitatii schemei de tratament la pacientii care au avut intreruperi de tratament din cauza lipsei acestuia de la spital.
Alte solicitari se refera la alocarea de resurse financiare suplimentare pentru monitorizarea infectiei HIV astfel incat sa se cunoasca din date medicale starea fiecarui pacient, achizitia centralizata a tratamentului ARV la nivel national dupa modelul anterior anului 2008, cand sistemul era functional, 'eficient si mult mai putin birocratic'.
"Noi, cei care stim ce inseamna sa traiesti cu HIV, avertizam de asemenea autoritatile romane, asupra actului iresponsabil de nealocare a fondurilor pentru prevenirea transmiterii infectiei cu HIV in comunitate. Consideram ca e de datoria noastra sa luptam pentru a nu aparea un al doilea val epidemic de infectie HIV. Am ajuns la limita rabdarii, ducem greu povara fiecarei zile si nu am vrea sa fim obligati sa adoptam alta cale decat cea a dialogului cu autoritatile romane. In situatia in care nu se intreprinde nimic suntem dispusi sa ne adresam forurilor internationale si sa iesim in strada pentru a ne cere dreptul la viata", se mai afirma in petitie.
Sursa: PaginaMedicala.ro