Imprimare

Migratia medicilor a lasat bugetul national fara 2,75 miliarde de dolari, in ultimii sase ani

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Dr. Cristina Gavrilovici, de la Centrul de Etici si Politici de Sanatate, a vorbit despre migratia medicilor catre alte tari pentru a profesa, aducand in discutie faptul ca, din 2008, investitia in educatia acestora a adus statului pierderi de aproape trei miliarde de dolari.

„Din anul 2008, asistam la o crestere a medicilor, nu doar care pleaca catre alte tari, ci si o crestere evidenta a migratiei medicilor, un proces de migratie a medicilor, care, doar pe costul educational, reprezinta 2,75 miliarde de dolari”, a spus dr. Gavrilovici.

Medicul a mai precizat, in cadrul unei conferinte pe tema problemelor etice in sistemul medical, ca in 2012, cand s-a realizat ultima data un studiu amanuntit privind profesia medicala in Romania, erau 48 de doctori in radioterapie, 54 de doctori geriatri si 63 de alergologi, insa peste 600 de medici in anestezie si terapie intensiva.

Cei mai multi dintre medicii romani care aleg sa emigreze pentru un loc de munca in Belgia, Germania, Marea Britane si Franta, iar specialitatile cele mai cautate de ei sunt: medicina de familie, chirurgia si terapia intensiva, dar si anestezia.

In Romania nu este raiul pe pamant in spitalele noastre. (...) Este uneori mult mai greu sa refaci, decat sa contruiesti un nou spital”, a mai spus dr. Gavrilovici.

„Un prim studiu, care a fost cantitativ, al CMR, arata ca 54% din doctori sunt dornici sa plece in straintate”, iar peste 80% vor sa emigreze in Uniunea Europeana. Motivele pentru care medicii vor sa plece au reiesit dintr-o alta cercetare, calitativa, prin interviuri cu medicii si decidentii din sanatate.

Principalele motive pentru care ei vor sa plece sunt: salariile mici, recunoasterea sociala a muncii lor, oportunitatile de dezvoltare in cariera limitate, conditiile de lucru scazute, din cauza apsentei resurselor, imaginea lor aratand in mare parte aspectele negative din mass-media, dar si dezinteresul societatiii fata de medici.

Printre consecintele negative ale migratiei medicilor se numara: accesul mai redus la ingrijirile de sanatate, in special in mediul rural; cresterea inechitatilor in cadrul sistemului de sanatate romanesc, prin deficitul de medici din anumite specialitati; cresterea inechitatilor din sistemele de sanatate intre tari, pentru ca medicii romani emigreaza cu precadere in vestul Europei; lipsa resurselor sociale; disfunctionalitati in sistemul de sanatate national; dar si vulnerabilitatea doctorilor ramasi in tara.

Totodata, exista si consecinte pozitive ale migratiei medicilor, insa acestea se aplica numai celor care se intorc sa profeseze in Romania: ei au noi calificari, noi deprinderi, noi culturi, noi solutii pentru diferitele cazuri.
Dr. Cristina Gavrilovici a vorbit in cadrul conferintei „Problemele etice in sectorul medical : Romania si Marea Britanie“.

Cod moral in domeniul recrutarii personalului medical in strainatate

Tot aici s-a adus in discutie necesitatea aplicarii unui cod moral in domeniul recrutarii personalului medical in strainatate, implementat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Dr. Victor Olsavsky, seful Biroului National al Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania, a vorbit despre acest cod, propunand impartirea lui in principii si responsabilitati. In ceea ce priveste principiile, codul mentioneaza ca este nevoie de respectarea eticii, de sustenabilitatea resursei umane, de cooperare internationala, dar si de un tratament echilibrat al personalului din sanatate.

Totodata, el a vorbit si despre responsabilitatile incluse in acest cod: ele tin de deciziile informative clare ale recrutorilor, de evaluarea beneficiilor si riscurilor din profesie, dar si de egalitate de tratament in interiorul spitalelor in care au emigrat medicii.

Acest cod, insa, se aplica doar la nivel de recomandari, nu este sustinut legal, si se bazeaza pe colaborarea intre sistemele de sanatate dintre state.
 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Migratia-medicilor-a-lasat-bugetul-national-fara-2_75-miliarde-de-dolari_-in-ultimii-sase-ani_19714/

lauff lautf laurf