Imprimare

Studiu: Trei din patru copii romani dezvolta carii pe dintii temporari

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Orale, marcata pe 20 martie, a fost lansata a treia editie a campaniei de educare si promovare a igienei orale corecte „Zambeste Romania”. Astfel, au fost prezentate cocluziile celui mai recent studiu privind sanatatea orala la copii, aratandu-se ca 75% dintre copiii de pana la 13 ani au carii pe dintii temporari.

Totodata, in medie, 3/4 din dintii afectati ai acestor copii prezinta carii netratate, in timp ce 4% din dintii afectati au fost extrasi din cauza cariilor. In acest context, specialistii atrag atentia parintilor ca negrlijarea si netratarea dintilor temporari ar putea avea consecinte asupra dentitiei definitive.

Rezultatele studiului au mai scos la iveala faptul ca 4 din 10 copii au carii pe dintii definitivi, in vreme ce 88% dintre acestea sunt netratate, fapt ce afecteaza de timpuriu starea generala a danturii, se arata intr-un comunicat de presa.

Studiul arata ca 38% dintre copii au placa dentara microbiana semnificativa, fapt ce semnalizeaza o stare precara de igiena orala.

La nivelul populatiei generale, un studiu din 2012, desfasurat in cadrul aceleiasi campanii, a aratat ca 80% dintre romani au probleme dentare, cariile reprezentand cea mai frecventa afectiune – 71%.

Preventia, incurajarea vizitelor la stomatolog sunt doua cai importante prin care se pot modifica in bine statisticile mentionate in studiile camapniei „Zambeste Romania”. „In primul rand, ca sa ne luptam cu statisticile cu privire la nivelul scazut de sanatate orala, care afecteaza populatia de toate varstele, trebuie sa ne axam pe preventie – si aceasta incepe cu educarea permanenta a copiilor Romaniei. Incurajarea vizitelor la stomatolog, programele nationale in scoli, facilitarea accesului la informatii despre igiena orala, cea mai simpla si la indemana metoda de preventie, precum si explicarea consecintelor neglijarii ei – toate acestea sunt foarte importante pentru o mai buna sanatate orala si, de aceea, ne bucuram sa sprijinim initiative foarte utile, precum campania Zambeste Romania”, a spus Rodica Nassar, presedinte al Comisiei pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor.

Consumul de produse de igiena orala a crescut in mediul rural

In 2013, romanii au folosit in medie peste un tub de pasta de dinti, situandu-ne tara la o distanta mare fata de media europeana. Insa, anul trecut, s-a inregistrat o dublare a consumului pastei de dinti in mediul rural, in timp ce in mediul urban, acesta a scazut usor.

De asemenea, studiile de piata arata ca la nivel national se foloseste in medie, aceeasi periuta de dinti timp de 2 ani. In mediul rural, oamenii isi schimba periuta de dinti o data la 10 ani, mai des in comparatie cu datele Nielsen de anul trecut. La nivel urban, populatia foloseste acum aceeasi periuta de dinti timp de 2 ani, mai mult decat anul trecut, cand o aruncau dupa 1,5 ani. In comparatie cu datele de la nivel european, 77% dintre germani isi schimba periuta cel putin o data la 3 luni.

Calendarul campaniei “Zambeste Romania” in 2014

Odata cu lansarea noii editii, Zambeste Romania da startul unei competitii nationale care se adreseaza copiilor de pana in 14 ani, familiilor lor, cat si claselor din scoala primara si generala. Competitia va premia creativitatea si umorul in modul de a arata cum isi ingrijesc dintii zi de zi. Premiul cel mare consta intr-o excursie la Disneyland impreuna cu familia (pentru categoria „Familii”), respectiv 10 premii in valoare de 500 euro (pentru categoria “Scoala”) pentru dotarea claselor. Inscrierile se fac in perioada 20 martie 2014 – 20 aprilie 2014 inclusiv, prin intermediul aplicatiei de pe zambesteromania.ro sau pagina de Facebook Zambeste Romania.

Prin Campionatul National de Periaj, Zambeste Romania urmareste sa disemineze exemple corecte si sa popularizeze obiceiurile de igiena orala in randul copiilor, prin ideea ca periajul poate fi distractiv. La finalul proiectului, copiii vor avea ocazia sa faca parte si dintr-un film-tutorial despre obiceiurile corecte de igiena orala.

Pe durata anului 2014, Zambeste Romania va include si un program de educare in scolile din intreaga tara, derulat alaturi de specialisti in igiena orala. Peste 20.000 de copii vor beneficia, in cadrul programului, de sfaturi privind igiena orala si seturi complete pentru ingrijirea dintilor, formate din pasta si periuta de dinti.

Pe langa activitatile educationale, incepand cu 1 aprilie 2014 si pana la finalul anului, vor fi oferite consultatii gratuite in cabinete stomatologice din intreaga tara, cu rezervare prin intermediul site-ului campaniei. In plus, in acest an, o parte din cabinetele stomatologice din campanie vor oferi si detartraje gratuite.

In luna septembrie, va fi initiat si programul Caravanei Naționale „Rabla pentru Periuta Ta” in sapte orase mari din tara.

 

 

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-Trei-din-patru-copii-romani-dezvolta-carii-pe-dintii-temporari_19713/

lauff lautf laurf