Imprimare

Programul de tuberculoza, finantat cu mai putin de jumatate din necesar

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Programul national de control al tuberculozei este subfinantat, cu 41% din necesar, conform unei analize a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru sprijinirea pacientilor cu tuberculoza multidrog-rezistenta (ASPTMR), cu ocazai Zilei Mondiale de Lupta impotriva Tuberculozei.

Rezistenta la medicamente s-a extins, numarul de pacienti cu tuberculoza multidrog-rezistenta este in crestere, la fel ca si numarul de cazuri noi la adolescenti si tineri.

ASPTMR aduce in atentia opiniei publice situatia grava si in curs de agravare a bolnavilor cu tuberculoza multidrog-rezistenta.

”Abordarea bolnavului de tuberculoza multidrog-rezistenta trebuie sa fie una integrativa, care sa ia in considerare nevoile de ingrijire medicala, nevoile psihologice si protectia sociala. Fara munca de echipa intre stat si ONG-urile de profil, fara conlucrare eficienta intre Ministerul sanatatii, Ministerul muncii si protectiei sociale, Ministerul de finante si Ministerul educatiei, tuberculoza multidrog-rezistenta are toate sansele sa devina o boala incurabila, ce se transmite prin aer”, a spus Catalina Constantin, presedintele ASPTMR.

In Romania, inca se mai moare de tuberculoza, comparativ cu tari precum Congo au o acoperire a necesarului Programului national de control al tuberculozei de 100%. Indiferenta autoritatilor, dar si a cetateanului poate sa coste statul pana la patru mii de euro lunar, timp de 2 ani, pentru un pacient cu TB-MDR, iar rata mortalitatii este de 20%, conform raportului OMS din aprilie 2012. Fiecare pacient contagios poate infecta intr-un an alte 10 persoane, iar cel putin una dintre ele face boala.

„Daca ar exista suficiente laboratoare de diagnostic rapid al TB-MDR, medicatie pentru rezistenta extensiva la tuberculostatice, facilitarea accesului la diagnostic si tratament al grupurilor vulnerabile, protectie sociala, facilitarea reinsertiei sociale dupa vindecare, modalitati eficiente de gestionarea resurselor materiale, umane si de informatie, modalitati eficiente de educarea populatiei generale in ceea ce priveste boala, in cativa ani Romania ar putea fi o tara in care cazurile de TB-MDR sunt doar o exceptie”, se arata in comunicatul ASPTMR.

 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Programul-de-tuberculoza_-finantat-cu-mai-putin-de-jumatate-din-necesar_19722/

lauff lautf laurf