VIDEO: Cei care nu au luat rezidentiatul ar putea profesa in limita competentelor
Absolventii medicinisti care nu au luat rezidentiatul ar putea profesa in limita competentelor, conform unui proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a spus ca este normal ca un absolvent care a terminat o facultate de profil si care nu a luat rezidentiatul sa profeseze, si asta pentru ca ar putea ajuta sistemul sanitar romanesc, un sistem lipsit de cadre medicale. “Necesitatea de a da dreptul firesc, evident firesc, al absolventilor al unei universitati de sase ani de a-si practica profesia. Era o situatie intr-adevar anormala si dorim ca prin modificarile aduse in proiectul de lege sa oferim aceasta posibilitate legala si fireasca tinerilor absolventi. (...) Fara indoiala ca ei isi gasesc loc intr-un sistem sanitar care duce atat de mult lipsa de resursa umana”, a spus dr. Dorel Sandesc.
Dr. Sandesc a mai aduagat ca absolventul de medicina aflat in aceasta situatie va putea asigura primul ajutor, va consulta, va face screening, va participa la campaniile de vaccinare sau de depistare a diferitelor boli.
„Stie sa asigure primul ajutor la un nivel destul de avansat (...), sa intervina avand un rol esential. Diferenta este enorma intre o colectivitatea care are un medic, care poate interveni intr-o urgenta, si una care nu are deloc personal medical. Stie sa consulte, este capabil sa detecteze posibile diagnostice importante si sa trimita mai departe (...). Are capacitatea de screening, de filtrare, de depistarea diverselor patologii, (...) campanii de vaccinare, campanii de depistare a bolilor. Paleta de activitati este foarte mare si sunt convins ca prin reglementarea acestui drept de munca vom aduce o contributie benefica la starea de sanatate a populatiei”, a explicat secretarul de stat.
Conform aceleiasi surse, practicarea profesiei de catre absolventii de medicina nu este un lucru nou, ci unul binevenit, mai ales in situatia tarii noastre, care se confrunta cu un deficit de cadre medicale. „Aceste lucruri nu sunt noi, practica de catre un medic absolvent de facultate se poate desfasura fie in cadrul unor unitati in care exista si alti medici, se poate desfasura in cabinete medicale care duc lipsa si stim bine ce problema exista in Romania. Nu este ciudat ca intr-o tara in care ne confruntam cu un deficit important de medici noi sa avem absolventi carora sa nu le dam dreptul sa lucreze? Fara indoiala ca ei isi gasesc loc intr-un domeniu care duce lipsa de resursa umana”, a mai spus secretarul de stat.
Dr. Sandesc a mai spus ca sunt peste o mie de absolventi de medicina care nu au trecut la examenul de rezidentiat. Se doreste ca implenetarea proiectului intr-un timp cat mai scurt, chiar din toamna acestui an.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro