Imprimare

Test genetic molecular pentru bolnavii de cancer, disponibil si in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

A fost lansat in Romania un sistem informational genetic molecular pentru bolnavii de cancer, care ajuta la stabilirea celei mai eficiente terapii personalizate tintite, bazate pe identificarea mutatiilor genetice care au determinat aparitia si evolutia bolii.

Diagnosticul obtinut prin efectuarea testelor moleculare creste sansele de stopare a evolutiei tumorii si ofera analizarea simultana a unui mare numar de gene. Un alt avantaj major al testului este faptul ca mostra de tesut serveste la examinarea mai multor gene simultan.

Cu ajutorul acestui test nou, pacientii cu cancer pot obtine informatii referitoare la posibilitatile de tratament tintite disponibile la nivel mondial, personalizate tipului de tumora de care fiecare sufera. Tratamentul potential poate fi un medicament aflat deja pe piata sau aflat chiar in faza de cercetare clinica.

Pe baza acestui test, medicul oncolog poate ghida tratamentul fiecarui pacient in parte, alegand cea mai potrivita terapie, atat din cadrul medicamentelor existente pe piata, cat si din cadrul celor aflate in curs de inregistrare in diverse studii clinice in Europa si in alte regiuni ale globului.

Testul, denumit Oncopass, detecteaza si analizeaza 58 de gene, cele mai relevante din punct de vedere clinic si pentru care exista corespondenta la nivel de terapii tintite, dintr-un total de 138 de gene driver care sunt detectabile la ora actuala si care intervin in aparitia si evolutia ulterioara a cancerului. Diagnosticul molecular rezultat in urma acestei analize este integrat ulterior intr-un sistem informational complex si unic in lume, si determina optiunile terapeutice cele mai eficiente pentru fiecare pacient in parte.

Peste 30 de medicamente tintite pot fi recomandate de medicii specialisti oncologi pacientilor care sufera de cancer si peste 200 de molecule noi fac obiectul studiilor clinice pentru a fi inregistrate in viitor. Astfel, medicii specialisti oncologi din Romania vor avea posibilitatea de a integra diagnosticul molecular si terapia tintita intr-o strategie personalizata fiecarui pacient.

Despre importanta sistemului informational genetic molecular pentru bolnavii de cancer au vorbit: cercetatorul ungar dr. Istvan Peták, unul dintre pionierii mondiali ai diagnosticului molecular, Razvan Vulcanescu - secretar de stat in Ministerul Sanatatii Publice, Cezar Irimia – presedinte Federatia Asociatiilor Bolnavilor de cancer din Romania, dar si conf. dr. Dana Stanculeanu sau prof. Tudor Ciuleanu.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Test-genetic-molecular-pentru-bolnavii-de-cancer_-disponibil-si-in-Romania_19761/

lauff lautf laurf