Manifestari stiintifice in cadrul Zilelor Spitalului Clinic de Recuperare Iasi
In cadrul conferintei “Zilele Spitalului Clinic de Recuperare Iasi - Interdisciplinaritate in tratamentul recuperator”, au fost prezentate manifestari stiintifice organizate si coordonate de conf. univ. dr. Paraschiva Postolache, in perioada 27-28 martie.
In cadrul celor doua manifestari, cu titlurile: "Reabilitare pulmonara: de la ghiduri, la practica medicala” si “De ce reabilitare pulmonara”, a fost evidentiat rolul si locul reabilitarii pulmonare in managementul afectiunilor pulmonare cronice, indicatiile, limitele si contraindicatiile, beneficiile pentru pacientii cu afectiuni pulmonare cronice si pentru cei supusi interventiilor chirurgicale, chimio- si radioterapiei, modalitatile de evaluare a pacientilor pentru includerea in programul de reabilitare pulmonara, precum si a rezultatelor pe termen scurt si lung.
Reabilitarea pulmonara (RP) implica o abordare multidisciplinara a pacientilor cu functia respiratorie compromisa din cauza bolilor pulmonare obstructive (astm bronsic, bronsiectazii, bronsite cronice, emfizem, BPOC, fibroza chistica, sarcoidoza), restrictive (boli interstitiale, ale peretelui toracic, neuromusculare, sindrom postpoliomielita si anomalii ale cutiei toracice), mixte sau a cancerului pulmonar stabil. De mentionat, ca RR este parte integranta si a tratamentelor pre- si postoperatorii pentru transplant pulmonar, reducerea volumului pulmonar, sau pentru orice interventie chirurgicala toracica ori abdominala, etc. Programele de RP se aplica si afectiunilor pulmonare in stadii avansate sau ireversibile, cat mai precoce in exacerbarile bolilor pulmonare, pe termen lung, in spital, in ambulatoriu si la domiciliu, sunt individualizate si realizate de o echipa de specialisti in ingrijiri de sanatate (medici, asistente medicale, explorationisti, balneo-fizio-kineto-terapeuti, dieteticieni sau nutritionisti, psihologi si asistenti sociali) in parteneriat cu medicul de familie.
Ghidurile internationale, care se aplica si in tara noastra, prevad si recomanda ca in programele de RP sa fie incluse urmatoarele interventii terapeutice: antrenamentul fizic, strategiile respiratorii, suportul psiho-social si nutritional, tehnicile de conservare ale energiei, si educatia, acestea presupunând reantrenarea respiratiei si a tusei, antrenamentul fizic pentru musculatura respiratorie si a extremitatilor, drenajul bronsic si tehnicile de relaxare. Programele de RP au rolul de a imbunatati calitatea vietii prin cresterea gradului de independenta, de a reduce numarul exacerbarilor si a spitalizarilor datorate acutizarilor, precum si durata acestora, cu reducerea semnificativa a costurilor, de a ameliora semnificativ simptomele, in special, dispneea si complicatiile, de a reduce deconditionarea musculara si de a creste capacitatea de exercitiu, de a reduce anxietatea si depresia si de a imbunatati starea de bine emotionala.
La conferinta de la Iasi, au participat peste 200 de specialisti din specialitatile medicale si chirurgicale, medici de familie, precum si medici rezidenti si studenti.
Sursa: PaginaMedicala.ro