Imprimare

Operatii pe creier minim invazive, efectuate cu o noua tehnologie turceasca

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Specialisti de renume din domeniul neurochirurgiei si neurologiei interventionale ai Spitalului Florence Nightingale din Istanbul au prezentat o noua tehnologie, cu ajutorul careia se fac interventii pe creier minim invazive, pacientii putand zbura cu avionul in aceasi zi, conform Mediafax.

Prof. dr. Talat Kiris a vorbit, in seminarul de la Bucuresti cu tema "The brain - always a challenge", despre noua tehnologie in tratarea tumorilor, care a aparut, de fapt, prin perfectionarea unui model mai vechi.

"Dupa 20 de ani de cand exista, o companie a modificat softul complet, iar acesta este, astazi, aproape de perfectiune, putand fi folosit in tratarea unor tumori, malformatii vasculare, boli functionale sau nevralgii ale fetei. Este un tratament care dureaza o zi, nu folosim anestezia generala. Pacientul vine dimineata si, daca vine cu avionul, poate zbura seara inapoi spre casa. Nu este nicio problema. Tocmai asta este frumusetea acestui tratament: pacientii pot merge sa bea un vin sau sa ia avionul daca sunt veniti din alta pate", a declarat medicul turc.

Prof. Dr. Talat Kiris a explicat ca interventia cu aceasta tehnologie presupune o doza mare de radiatie, care este axata pe o singura zona si poate fi masurata cu mare acuratete.

"Practic, tratamentul are foarte putine complicatii, pentru ca se poate masura aproape tot inainte de tratament si se poate schimba tactica daca zona este foarte aproape de nervul optic. Putem modifica doza in functie de cat poate tolera ochiul", a explicat medicul.

Medicii invitati au mai spus ca in Turcia diagnosticele se stabilesc foarte repede, dar se confrunta cu cazuri grave in cazul pacientilor care vin din tarile arabe, mai ales Irak, acestia prezentandu-se cu tumori foarte mari, deoarece modalitatile de stabilire a diagnosticului in tara de origine nu sunt foarte dezvoltate.

Cei doi specialisti au mai spus ca pot sa dea consultatii si de la distanta, daca primesc toate investigatiile imagistice, insa, chiar si asa, trebuie sa discute fata in fata cu pacientul in cele din urma, pentru ca numai astfel acesta poate sa aiba incredere in medicul sau.

"Exista si o relatie umana medic-pacient si este importanta. Cand operam, sunt doua creiere care stau fata in fata, al medicului si al pacientului, si este important ca ele sa se inteleaga. Chiar si cand consultam un pacient din strainatate, trebuie sa stim toate detaliile despre el. Mi se pun intrebari de peste tot, dar de cele mai multe ori copiaza rezultate de la scanner si mi le trimit. E important ce varsta are, alte constatari clinice, profesia", a spus prof. dr. Ozenc Minareci.

Specialistii au precizat ca opereaza si copii cu tumori sau probleme vasculare, iar daca acestia au probleme congenitale, in echipele lor exista si neurochirurgi cu alte specializari. Intrebat ce masuri recomanda oamenilor pentru a-si pastra sanatatea creierului, profesorul Kiris a spus ca le recomanda sa manance tot ceea ce doresc, dar in cantitati limitate, si sa nu fumeze.

Aflat pentru prima data la Bucuresti, prof. Dr. Minareci este unul dintre pionierii din Turcia care au inceput sa lucreze in neuroradiologia interventionala, avand un rol important si in infiintarea primului Departament de Neuroradiology din Turcia in 1989. De-a lungul carierei sale, el a efectuat mii de tratamente endovasculare si a pregatit un numar considerabil de rezidenti, azi medici practicieni de succes in Turcia si in tarile vecine. El este specializat in tratamentul endovascular al anevrismelor intracraniene, malformatii arterio-venoase intracraniene, stenoze vasculare intracraniene sau extracraniene, vasospazm, accident vascular cerebral, fistule arterio-venoase Dural, tulburari vasculare ale coloanei vertebrale, terapeutic sau preoperator embolizarea tumorii.

Prof. Talat Kiris este seful Sectiei de neurochirurgie si al centrului GammaKnife din cadrul spitalului Florence Nightingale si presedinte al Sectiei de Neuro-Oncologie din cadrul Societatii Turce de Neurochirurgie. El este autorul cartii "Cerebral Vasospasm: New Strategies in Research and Treatment". Prof. T. Kiris lucreaza alaturi de Prof. Minareci de mai bine de 20 de ani. In toata aceasta perioada, ei au format o echipa de profesionisti, animati fiind in permananta de dorinta de a oferi pacientilor cele mai bune alternative de tratament intr-o maniera deschisa, astfel incat acestia sa ia decizia finala cunoscand riscurile si beneficiile de optiuni de tratament.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Operatii-pe-creier-minim-invazive_-efectuate-cu-o-noua-tehnologie-turceasca_19758/

lauff lautf laurf