MS: 158 de milioane de lei, pentru medicamente si materiale sanitare
Ministerul Sanatatii va aloca din aceasta luna o suma de 158 milioane lei pentru achizitii de medicamente si materiale sanitare necesare in tratamentul urgentelor medicale majore, se arata intr-un comunicat al MS.
"Odata cu preluarea mandatului de ministru al Sanatatii, am demarat in regim de urgenta procedurile necesare pentru derularea Programului National de Servicii Medicale de Urgenta. Astazi am semnat ordinul care asigura fondurile necesare derularii fara sincope a acestui program", a declarat miercuri ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Prin ordin al ministrului sanatatii, astazi, 2 aprilie, au fost alocate 157,8 milioane de lei, din bugetul Ministerului, pentru monitorizarea, tratamentul si ingrijirea pacientilor critici din sectiile de Anestezie - Terapie Intensiva (ATI) din 79 de spitale din tara.
Sumele alocate vor fi suficiente pentru cumpararea medicamentelor si materialelor necesare pentru tratamentul de urgenta.
"Vorbim aici despre seringi, perfuzii, catetere, dar si de medicamente si reactivi, fara de care multe urgente nu puteau fi tratate corespunzator", a precizat ministrul Sanatatii.
Totodata, a fost deblocata suma de 20 de milioane de lei pentru materiale si medicamente necesare bolnavilor diagnosticati cu infarct miocardic acut, internati in sectiile de terapie intensiva. Suma a fost aprobata astazi, 2 aprilie, prin ordin de ministru.
"Programele au fost definitivate de Comisiile de Specialitate ATI si Cardiologie impreuna cu specialistii din Ministerul Sanatatii inca de la inceputul anului. Banii de la buget au existat. Dar, in mod inexplicabil, fosta conducere a ministerului a blocat semnarea si, implicit, demararea acestor programe. Acest lucru a creat probleme in ingrijirea acestor pacienti si ingrijorare in randul personalului medical", a explicat ministrul Sanatatii.
Ministerul Sanatatii are ca obiectiv sanatatea pacientilor din Romania. E vorba de un Sistem National integrat de management al marilor urgente, pre si intraspitalicesc. "Consideram ca, oricat de sarac ar fi un sistem sanitar, asigurarea ingrijirii marilor urgente, a pacientilor aflati intre viata si moarte, trebuie sa fie un obiectiv prioritar, cu atat mai mult cu cat acest sistem face parte si din Strategia Nationala de Raspuns in Situatii Deosebite, in caz de calamitati naturale si atacurile teroriste", a spus ministrul Nicolae Bancioiu.
Cele doua ordine vor intra in vigoare imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial.
Sursa: PaginaMedicala.ro