A fost infiintata Societatea Internationala de Medicina si Chirurgie Regenerativa, la Bucuresti
Societatea Internationala de Medicina si Chirurgie Regenerativa (SIMCR) fost infiintata la Institutul de Biologie si Patologie Celulara “Nicolae Simionescu” din Bucuresti, pe 2 aprilie. Societatea are ca scop cooperarea interdisciplinara in vederea sustinerii si dezvoltarii unor directii de cercetare, la nivel intern si international.
SIMCR este un forum stiintific national si international, format din acad. Maya Simionescum, presedintele Consiliului stiintific, prof. dr. Adrian Streinu Cercel si prof. asoc. dr. Dana Jianu, co-presedinti, prof. dr. Alexandru Blidaru, vicepresedinte, prof. dr. Oana Coman, secretar general, si dr. Stefan Jianu, trezorier.
„Societatea care se infiinteaza astazi este venita la timp, este importanta, exista si in alte parti ale lumii si nu trebuia sa lipseasca la noi. O mare speranta in viitor este aceasta medicina regenerativa, cu alte cuvinte sa poti sa regenerezi un organ modificat, bolnav, sa regenerezi zona respectiva cu propriile tale celule”, a declarat la lansarea societatii, acad. Maya Simionescu, presedintele Consiliului Stiintific al SIMCR.
Acad. Simionescu a mai explicat faptul ca societatea a luat fiinta ca o necesitate la cercetarile care se fac la nivel national, si nu numai. "In tara noastra exista destul de multe cercetari in domeniu: la Timisoara, in Bucuresti, la Cluj samd. Toate aceste grupuri disparate trebuie sa se uneasca o data, de doua ori pe an, sa schimbe idei, rezultate", a explicat acad. Maya Simionescu.
Odata cu infiintarea acestei societati, se doreste studierea resurselor regenerative a celulelor multipotente derivate din tesutul adipos sau alte surse si aplicarea lor in biologie, medicina sau chirurgie; consolidarea conexiunilor interdisciplinare pentru intelegerea aprofundata multilaterala a acestui tip nou de medicina; dar si propagarea noului arsenal de cunostinte teoretice si terapeutice in practica medicala curenta.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a spus ca toate descoperirile care se vor face in acest domeniu vor reprezenta viitorul medicinei si pot ajuta pacientii cu boli infectioase. „In Romania, noi avem in calcul o serie de patologii, cum este cea a HIV-ului, unde, de exemplu, tesutul grasos se mobilizeaza si se plaseaza dintr-o parte in alta, afectand in special organele interne. Medicina regenerativa isi propune sa stabilizeze tesutul adipos, in asa fel incat aceste efecte secundare, care pe de o parte sunt date de medicamente si pe de alta parte de boala, sa nu mai apara. Vorbim de o restructurare a tesutului. In cazul HIV este vorba de o vindecare functionala in sensul ca virusul este in organism dar nu mai are nevoie de terapie retro-virala. Este un concept lansat de un an si jumatate la nivel mondial. Pentru bolile infectioase exista o speranta prin aceste cercetari”, a spus prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
Obiectivele societatii sunt: sustinerea unor directii de cercetare, atragerea de specialisti, crearea unui forum stiintific de referinta in domeniul medicinei si chirurgiei regenerative si a unui corp de experti pe fiecare grup de lucru, dezvoltarea de ghiduri sau ale materiale stiintifice, in colaborare cu organisme cu preocupari in acest domeniu din tara si strainatate, dezvoltarea si furnizarea de informatie si formare in domeniul chirurgiei si medicinei regenerative, dezvoltarea unei voci internatonale in domeniul chirurgiei si medicinei regenerative, dar si implicarea activa in servicii de consultanta si sprijinire a politicilor si strategiilor publice, prin experti ai SIMCR.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro