Dr. Jianu: Medicina regenerativa, o speranta pentru bolile orfeline
In cadrul lansarii Societatii Internationale de Medicina si Chirurgie Regenerativa (SIMCR), prof. asoc. dr. Dana Jianu a vorbit despre medicina regenerativa, in special despre efectele benefice pe care le are aceasta asupra pacientilor cu boli „orfeline”.
„Societatea isi propune initierea si intarirea conexiunilor interdisciplinare. (...) Societatea nou-nascuta de medicina si chirurgie regenerativa (n.r. isi doreste) sa coaguleze nu numai specialitati medicale din medicina umana, dar si colaborarea cu medicina veterinara si cu stiinte, cum sunt biologia, fizica si bineinteles cercetarea fundamentala. Deci, dorim sa facem o platforma stiintifica pluridiscuiplinara, cu efect asupra imbunatatirii terapiilor pacientilor, mai ales in multe boli care nu au un tratament bine pus la punct, asa-numitele „boli orfeline”. Practic aceasta metoda regenerativa este o speranta pentru bolile netratabile sau chiar incurabile”, a declarat dr. Jianu, co-presedinte SIMCR.
Acad. Maya Simionescu a adaugat faptul ca medicina regenerativa ar putea sa se aplice in 5-7 ani: "Ne aflam cam cu 5-7 ani inainte, la nivel mondial, de a intra in practica toate aceste lucruri (n.r. prin refacerea tesuturilor cu celule susa). Se lucreaza asa de intens, deci e posibil ca unele lucruri sa apara si mai devreme".
Medicina regenerativa reprezinta un camp interdisciplinar de cercetare si aplicatii clinice al caror scop este reperarea, inlocuirea si/sau regenerarea celulara, tisulara sau de organe in cederea restabilirii functiilor pierdute ale acestora, rezultate in urma diferitelor leziuni. Medicina regenerativa studiaza si regenerarea tisulara, dar si organele lezate din corp, prin inlocuirea acestora sau prin stimularea propriului organism de a autovindeca leziuni care se credeau a fi ireversibile in trecut. Totodata, medicina regenerativa reprezinta un camp multidisciplinar al carui scop este sa regenereze in vivo sau ex vivo celulele, tesuturile sau organele cu scopul de a reface sau genera o functie normala.
„Medicina regenerativa se bazeaza pe activarea unor mecanisme de vindecare, de regenerare pe organismul propriu le are. Asta e unul dintre lucrurile care se stie. Se stie de celulele stem, ele sunt niste celule absolut deosebite, se presupunea ca se gasesc mai ales in maduva osoasa, de unde se recoltau pentru anumite terapii (...) insa s-a descoperit ca aceste celule se gasesc in sange, in tesutul adipos. (...) Celulele (n.r. stem) se pot divide la infinit si se pot specializa. Activarea acestui mecanism nu este cunoscut”, a adaugat prof. dr. Alexandru Blidaru, vicepresedinte SIMCR.
Terapiile bazate pe medicina regenerativa sunt deja in uz in mai multe studii clinice pentru multe specialitati chirurgicale. Dificultatile cu care se confrunta cercetatorii in obtinerea de rezultate, sunt: crearea unui micromediu propice ex vivo capabil sa sustina fiziologia si functiile celulei pentru a genera celulele dorite sau piesele anatomice dorite; identificarea si manipularea adecvata a celulelor care au potential sa genereze componente de parechim, stromale si vasculare, atat in vivo, cat si ex vivo, dar si productia de material inteligente capabile sa ghideze si sa conduca destinul celulei.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro