Dr. Tanasescu: Retetele de tip nou incomodeaza medicii de familie
Presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tanasescu, a declarat, la Targu Mures, ca medicii de familie sunt deranjati de faptul ca pe retetele de tip nou trebuie sa prescrie medicamentele exclusiv pe denumirea comuna internationala, iar din acest punct de vedere masura ar fi o incalcare a libertatii profesionale, scrie Agerpres.
“Este o hotarare politica, pe noi nu ne priveste, mai degraba, daca vreti, ma incomodeaza aceasta reteta de tip nou cu prescriere exclusiv pe denumire comuna internationala, aceasta decizie asa-zis europeana se refera la cu totul altceva. Exista o decizie europeana, dar aceasta decizie se refera la retetele transfrontaliere, nu la cele interne, deocamdata pacientul roman in niciun caz nu-si poate lua reteta compensata nici de la Bruxelles si nici de la Paris, nu o poate lua nici macar pentru pacientul meu, care e inscris la mine, dar locuieste in judetul Ilfov, nici macar din Ilfov nu o poate cumpara, cu atat mai putin de la Berlin. Deci aceasta prevedere este o incalcare a libertatii profesionale, ma forteaza sa nu pot informa pacientul corect si alege impreuna cu pacientul meu terapia potrivita, adeseori pacientii cronici sunt oameni in varsta si cand vad denumiri diferite ale medicamentelor sunt bulversati, incurca medicamentele”, a declarat presedintele SNMF.
Dr. Rodica Tanasescu a sustinut ca medicii de familie ar dori sa scrie pe reteta atat denumirea comuna internationala a medicamentului, cat si denumirea comerciala cu care este obisnuit pacientul.
“In situatia aparte in care nu se gaseste un anumit produs sau poate s-a scumpit si pacientul nu-l mai doreste, atunci intr-adevar sa se poata schimba, dar numai in aceste situatii. In rest, sa putem scrie si denumirea comuna internationala, dar si denumirea comerciala, pentru ca acest consimtamant informat se ia in cabinet si nu la ghiseul farmaciei (...) Medicul de familie scrie reteta pe schema terapeutica, denumirea comerciala. Daca la farmacie se dau alte medicamente decat am convenit eu cu pacientul pe schema terapeutica, atunci nu se mai respecta tratamentul, ci ia cum i se pare lui. Deci este foarte clar, este practic un abuz faptul ca se cere asa (...) Dar noi impreuna trebuie sa hotaram ce ia, pentru ca de multe ori si in denumiri comerciale diferite iau aceeasi substanta in doza dubla, fiindca iau si cutia pe care scrie asa si cutia care a ramas de luna trecuta, pe care scrie altfel si este o intreaga brambureala”, a sustinut Rodica Tanasescu.
Sursa: PaginaMedicala.ro