Imprimare

Remunerarea medicilor conform evaluarilor pacientilor, o solutie la platile informale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Valoarea medie a stimulentelor financiare oferite de pacienti medicilor se situeaza la un nivel de 337 de lei si vizeaza deopotriva sistemul public si privat de sanatate. Ca o solutie la problemele financiare ale personalului medical, peste 70% dintre romani sunt de parere ca atat medicii activand in sistemul public, cat si cei din cel privat, ar trebui remunerati in functie de evaluarile facute de catre pacienti, se arata in ultimul studiu Confido, prezentat in cadrul unei conferinte de presa.

„Suma medie pe care noi am obtinut-o intervievand 1100 de respondenti din Romania, din mediul urban, este de 340 de lei”, a spus Lacramioara Loghin, managing director al Exact Cercetare si Consultanta.

Dintre specialitatile din medicina, cei care primesc cele mai multe stimulente sunt medicii specialisti, intr-o proportie de 38%, iar pe locul doi se afla chirurgii, cu 28%. Totodata, cand au fost intrebati respondentii cui au dat aceste recompense, asistentele apar cel mai des in raspunsurile pacientilor in ceea ce priveste acordarea stimulentelor: 27 % , urmate de medicii chirurgi, cu 16 % si infirmieri, cu 15 %.

„Asistentele, infirmierii si alt personal auxiliar din spitale sunt cei care primesc recompense financiar, ei sunt in topul listei, chiar daca sumele sunt mai mici”, a mai explicat Lacramioara Loghin.

Stimulentele financiare sunt oferite de catre pacienti nu doar in spitalele de stat, ci si in sistemul privat.

„Se practica acest obicei in continuare in spitalele din Romania, surprinderea noastra si in valul trecut, si in valul acesta a fost ca acest comportament se practica nu numai in sistemul public de sanatate, ci intr-o proportie mult mai mica si in sistemul privat de sanatate”, a adaugat Lacramioara Loghin.

De asemenea, 69% dintre romani au afirmat ca au fost nevoiti sa ofere sume de bani sau cadouri personalului medical, pentru a beneficia de mai multa atentie din partea acestuia. Dintre pacientii care au subliniat necesitatea oferirii acestor stimulente, 84 % au declarat ca gestul lor a vizat institutiile publice de sanatate, in timp ce 5% au mentionat institutiile private.

Cu ocazia ultimei vizite facute la medic, romanii au oferit in procent de 38 % recompense financiare medicilor specialisti care i-au consultat. 23 % dintre pacienti au apelat la stimulente si in cazul marii chirurgii, in timp ce 21 % dintre acestia au simtit nevoia recompensarii medicului specialist pentru procedurile de tratament de care au beneficiat.

Incredere scazuta in Ministerul Sanatatii

Chestionati in legatura cu increderea avuta in institutiile medicale, SMURD-ul obtine vot de incredere din partea a 83% dintre romani. Daca spitalele private au castigat increderea a 74% dintre respondenti, iar serviciul de ambulanta este mentionat la randul sau de peste jumatate din populatie (59%), Ministerul Sanatatii ocupa ultima pozitie a clasamentului, cu 26%.

Rezultatele sunt extrase din cel de-al patrulea val al studiului CONFIDO, realizat de Exact Cercetare si Consultanta, in colaborare cu Link Resource, la initiativa Institutul Aspen Romania si prezentat cu ocazia celei de-a treia editii a Bucharest Forum/Healthcare. Bucharest Forum / Healthcare este platforma de dezbateri dedicata decidentilor din domeniul sanatatii dezvoltata de Institutul Aspen Romania si Link Resource, sub egida Guvernului Romaniei si cu sprijinul Ministerului Sanatatii, al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.
 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Remunerarea-medicilor-conform-evaluarilor-pacientilor_-o-solutie-la-platile-informale_19765/

lauff lautf laurf