Medicii de familie cer in continuare MS rezolvarea problemelor din sistem
In cadrul unei dezbateri, reprezentantii medicilor de familie au adus la cunostinta reprezentantilor Ministerului Sanatatii problemele cu care se confrunta in continuare din cauza lipsei normelor: imputari nejustificate, brocratia din sistem, dar si problemele SIUI.
Dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, a adus in discutie problema birocratiei din cadrul acestei specializari. Lipsa unor norme cu privire la debirocratizarea din sistem duce la lipsa timpului necesar acordarii de servicii medicale pacientilor. "Vreau sa oferim timp pentru sanatate", a spus dr. Tanasescu.
Presedintele SNMF a mai adus in discutie si "bombardarea" medicilor de familie cu imputari "severe" din partea organelor abilitate pentru ca au prescris medicamente compensate cu 90% pacientilor care aveau peste 700 de lei venituri lunare sau pentru ca au prescris tratamente compensate bolnavilor care le-au cerut ajutorul, chiar daca acestia din urma erau internati in spital.
Radu Tibichi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a spus ca incearca sa gaseasca solutii pentru problemele puse in discutie: se doreste debirocratizarea sistemului, prin introducerea retetelor doar in format electronic, pe baza semnaturii electronice a medicului de familie. In ceea ce priveste imputarile, se doreste schimbarea legislativa in asa fel incat astfel de situatii sa nu mai apara in viitor.
O alta problema adusa in discutie de reprezentantii medicilor de familie a fost aceea a decontarii preventiei cetatenilor romani: ei doresc implementarea unor campanii de informare prin care romanii sa isi cunoasca drepturile si, de asemenea, decontarea acestor servicii ar trebui sa se faca nu din fondurile de boala, ci din fonduri separate. In acest caz, presedintele CNAS a spus ca preventia va fi decontata din 2015 si ca aceasta va fi transferata la fondul national de sanatate.
Dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte SNMF, a adus in discutie problema Sistemului Informatic Unic Integrat: exista diverse erori la datele de identificare care ar trebui solutionate. De asemenea, medicii de familie se plang de faptul ca sistemul este de cele mai multe ori in constructie in zilele lucratoare, fapt ce ingreuneaza inregistrarea datelor.
Pachetul de baza, implementat in acest an
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, prezent la dezbatere, a declarat ca pachetul de baza trebuie sa intre in vigoare in acest an,calendar asumat de Romania in dialogul cu institutiile financiare internationale. Tot pentru acest an, insa fara o data concreta, ar trebui sa fie implementata si noua lista de medicamente gratuite si compensate, lista reinnoita pe care reprezentantii asociatiilor de pacienti o asteapta de cativa ani.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro