Tema Zilei Mondiale a Sanatatii 2014: Bolile transmise prin vectori
Ziua Mondiala a Sanatatii, celebrata in fiecare an pe 7 aprilie, marcheaza in Romania demararea campaniei cu sloganul „Entitati mici, pericol mare!”, anunta Ministerul Sanatatii. Campania este coordonata de Minister, prin Institutul National de Sanatate Publica si respecta principala tema a campaniei initiate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in 2014: bolile transmise prin vectori.
Scopul acestei campanii este de a sensibiliza populatia, profesionistii din domeniul sanatatii si autoritatile publice in privinta amenintarii pe care o reprezinta vectorii si bolile transmise prin acestia si stimularea familiilor si comunitatilor pentru a actiona si a se proteja.
Vectorii sunt organisme (cel mai frecvent artropode- tantarii, mustele, gandacii, capusele, dar si animale - rozatoarele) care pot transmite boli grave de la o gazda la alta si dintr-un loc in altul. Acestia pot pune sanatatea oamenilor in pericol atat in propriile case, cat si in timpul calatoriilor. Bolile transmise prin vectori sunt afectiuni cauzate de acesti agenti patogeni (virusuri, bacterii, rikettsii, paraziti) la populatiile umane.
Campania organizata in anul 2014, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, se concentreaza asupra unor vectori importanti si a bolilor pe care acestia le pot cauza, precum si asupra a ceea ce putem face pentru a ne proteja.
Deoarece bolile transmise prin vectori incep sa se raspandeasca dincolo de granitele traditionale, OMS indeamna comunitatile sa isi extinda actiunile si in afara tarilor in care aceste boli apar in prezent.
Bolile transmise prin vectori sunt raspunzatoare pentru 17% din povara globala estimata pentru toate bolile infectioase.
Boala transmisa prin vectori cu cea mai mare mortalitate, malaria, a cauzat in 2010 cel putin 660.000 de decese.
In Romania, in anul 2011 s-au inregistrat 40 de cazuri de malarie, iar in 2012 au fost notificate 32 cazuri confirmate, toate de import.
Totusi, boala transmisa prin vectori cu cea mai mare crestere in lume este febra galbena, cu o crestere de 30 de ori a incidentei in ultimii 50 de ani. In prezent, 40% din populatia lumii este amenintata de febra galbena.
In 2012, o izbucnire epidemica din insulele Madeira (Portugalia) s-a soldat cu peste 2.000 de imbolnaviri si identificarea a 80 de cazuri de import in alte 10 tari europene.
In Romania s-au raportat 2 cazuri confirmate in 2011 si 3 cazuri in 2012 (calatori in Thailanda si Madeira).
Ziua Mondiala a Sanatatii se celebreaza in fiecare an, pe 7 aprilie, pentru a marca intemeierea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in anul 1948. Evenimentul isi propune implicarea comunitatilor in activitati care pot duce la o stare de sanatate mai buna.
Sursa: PaginaMedicala.ro