HIV Street Art ajunge in liceele din Bucuresti
Campania HIV Street Art ajunge in aceasta saptamana in cinci dintre liceele din Bucuresti: Spiru Haret, Jean Monnet, Kretzulescu, Sf. Sava si Gh. Lazar. Campania completeaza astfel oferta educationala pe care aceste licee o ofera elevilor cu ocazia saptamanii “Scoala Altfel”, intr-un mod informal, adaptat varstei tinerilor.
Aflati la varsta tentatiilor, tinerii reprezinta categoria de populatie cu risc major de infectare cu HIV. Pentru ca ei sa fie corect informati cu privire la aceasta afectiune, dar si pentru a constientiza nevoia testarii HIV, UNOPA, in parteneriat cu Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” si Fundatia ”Prof. Dr. Matei Bals” deruleaza timp de un an Campania nationala de informare si educare numita HIV Street Art.
In cele cinci licee va fi prezentata o expozitie de panouri graffiti cu mesajele campaniei, iar voluntarii UNOPA vor oferi informatii si pliante despre infectia HIV. De asemenea, va fi prezentata o piesa de teatru cu acelasi subiect si vor fi realizate dezbateri alaturi de specialistii UNOPA si INBI “Matei Bals” pe subiectul infectiei HIV, prevenirii acesteia, comportamente la risc, testare, stigma si discriminare.
“Am considerat important ca HIV Street Art sa isi duca mesajul si in licee, pentru ca este o campanie care se adreseaza foarte mult liceenilor. Iar Scoala Altfel este o ocazie foarte buna pentru astfel de activitati de educare a elevilor pe un subiect de o importanta majora pentru ei si pentru sanatatea lor. Ceea ce facem noi in aceasta campanie se adreseaza catorva mii de elevi din Bucuresti, insa educatia pentru sanatate ar trebui sa devina disciplina obligatorie la toate nivelele de studiu, asa cum este in multe tari din lume. Numai printr-o educatie cat mai timpurie pe teme ce tin de sanatatea fiecaruia putem genera comportamente responsabile si putem preveni multe probleme de sanatate” a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.
Arta urbana a fost aleasa drept instrument de transmitere a mesajului pentru ca prin imagini vizuale mesajul este mai accesibil si mai de impact, arta urbana, sub toate formele ei, de la graffiti, street dance, pana la teatrul de strada identificandu-se cu publicul tinta.
Astfel, HIV Street Art se adreseaza tinerilor expusi la risc - cei care pot avea contacte sexuale neprotejate, pot avea multipli parteneri sexuali, pot fi consumatori de droguri injectabile, pot fi homosexuali, pot practica tatuajul, piercingul - fiind astfel in situatii la risc de infectare in care trebuie sa ia decizii in cunostinta de cauza.
HIV Street Art este, de fapt, povestea unei tinere infectate cu HIV. Aceasta poveste este transpusa, cu ajutorul graffiti, pe 5 panouri care ilustreaza etapele vietii tinerei, de la comportamentul la risc, testare, aflarea diagnosticului, stigmatizarea si autoizolarea, si pana la acceptarea bolii si a tratamentului care o vor duce catre o viata normala, cu o familie fericita si cu copii sanatosi.
Mesajele pe care le transmite aceasta poveste sunt despre: recunoasterea comportamentelor la risc, testarea, in cazul comportamentului la risc, acceptarea diagnosticului, a bolii deci, si a tratamentului, viata merge mai departe cu HIV, persoanele infectate pot duce o viata normala, pot sa-si intemeieze o familie, sa aiba copii sanatosi.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/HIV-Street-Art-ajunge-in-liceele-din-Bucuresti_19775/