Imprimare

CMR cere viitorilor europarlamentari romani sa sustina Sanatatea

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Colegiul Medicilor din Romania ii roaga pe viitorii europarlamentari romani sa sustina Manifestul adoptat de Comitetul Permanent al Medicilor Europeni (CPME) pentru anul electoral 2014.

"Romanii trebuie sa inteleaga ca sanatatea nu tine numai de sistemul sanitar, ci ca ea trebuie sa se regaseasca in Legea Educatiei, in Codul Muncii, in actele normative privind administratia centrala si locala. Romanii trebuie sa inteleaga ca fondurile din sanatate nu constituie cheltuieli, ci o investitie, ca o stare de sanatate buna duce la crestere economica. Pe plan extern, Romania se poate afirma ca initiatoare a unor proiecte de combatere a inechitatilor si inegalitatilor si poate sa devina lider in acest domeniu. Si nu in ultimul rand, daca toti parlamentarii romani accepta aceste principii, atunci ei vor putea depasi diferentele partinice si ideologice, vor actiona in comun si vor reprezenta un model de unitate. Este deci in interesul cetatenilor romani si al cetatenilor europeni o astfel de abordare care poate sa realizeze integrarea europeana si in domeniul sanatatii”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Care sunt punctele principale ale manifestului

Manifestul CPME pentru Alegerile Europene 2014 cere "sanatatea in toate politicile”, incurajand constientizarea intersectoriala si actiunea in ceea ce priveste factorii determinanti ai sanatatii , pentru a preveni bolile si pentru a promova starea buna de sanatate in intreaga societate.

- Restrictii economice pentru bugetele de asistenta medicala

Reducerile bugetare afecteaza serviciile de asistenta medicala in ceea ce priveste, de exemplu , accesul la ingrijire, tehnologiile din domeniul sanatatii, la inovare si nivelul de personal , cauzand astfel inegalitatile structurale in accesul la ingrijire. Desi recunoaste necesitatea de a respecta restrictiile bugetare, potentialul de reduceri bugetare in domeniul asistentei medicale este limitat si impactul trebuie sa fie evaluat cu atentie. „CPME considera, de asemenea , ca exista oportunitati pentru cheltuieli mai inteligente, de exemplu, cu privire la prevenirea bolilor, pentru a evita greutatile personale si economice mai mari de tratare a problemelor de sanatate”, se arata intr-un comunicat al CMR.

- Forta de munca bine pregatita

CPME promoveaza cel mai inalt nivel de educatie medicala, instruire si practica , mobilitatea in conditii de siguranta a medicilor si pacientilor, conditiile de munca legale pentru medici si furnizarea de servicii medicale etice si echitabile, bazate pe dovezi , in scopul de a obtine cea mai buna calitate a asistentei medicale pentru toti pacientii din Europa.

- Autonomie profesionala

CPME solicita o recunoastere clara a autonomiei profesionale si anume independenta medicilor de a oferi asistenta medicala in interesul pacientilor, care este un drept al pacientului. Fie ca este la nivel organizational sau pacient-medic , acesta este un instrument vital pentru a obtine asistenta medicala de inalta calitate.

- Siguranta pacientilor si calitatea ingrijirii

CPME promoveaza cultura sigurantei pacientilor in sistemele de asistenta medicala . La nivelul Uniunii Europene, CPME incurajeaza o abordare de analiza a sistemului atunci cand studiaza evenimente adverse intr-un efort de a intelege modul in care factorii umani, dispozitive medicale, organizatii, produse farmaceutice, etc, toate interactioneaza pentru a crea conditii de siguranta in domeniul sanatatii. CPME sprijina de asemenea cele mai inalte standarde ale practicii medicale, in scopul de a obtine cea mai buna calitate a ingrijirilor medicale pentru toti pacientii din Europa.

- Etica si cercetarea medicala

Cercetare medicala este esentiala pentru dezvoltarea de noi tratamente si medicamente noi. CPME face apel la factorii de decizie din Uniunea Europeana pentru a sprijini cercetarea medicala, pentru a consolida baza de cunostinte europene, respectand in acelasi timp standardele etice si cel mai inalt nivel de protectie pentru pacientii care participa la cercetare.

- Acces egal la sanatate

Inegalitatile in accesul la asistenta medicala si o alegere sanatoasa pot fi gasite in Europa, nu numai intre statele membre dar, de asemenea, in interiorul fiecarui stat membru. CPME considera ca aceste inegalitati sunt nedrepte nu numai din punct de vedere social dar , de asemenea gresite din punct de vedere moral. Inegalitatile incalca dreptul fundamental al pacientilor la sanatate. CPME solicita ca acesti determinanti juridici si sociali, din sanatate sa fie abordati.

Comitetul Permanent al Medicilor Europeni (CPME) reprezinta asociatiile medicale nationale din 32 de tari din Europa. CPME s-a angajat sa contribuie din punctul de vedere al profesiei medicale la elaborarea politicilor la nivelul Uniunii Europene prin cooperare pro-activa pe o gama larga de aspecte legate de sanatate si de asistenta medicala. Noi credem ca cea mai buna calitate in sanatate si accesul la serviciile de sanatate ar trebui sa fie o realitate pentru toata lumea. Colegiul Medicilor din Romania este membru al CPME.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CMR-cere-viitorilor-europarlamentari-romani-sa-sustina-Sanatatea_19777/

lauff lautf laurf