Imprimare

Studiu: Chirurgia, cea mai eficienta arma contra diabetului la obezi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Chirurgia bariatrica, o procedura ce consta in diminuarea absorbtiei de hrana, reprezinta de departe abordarea cea mai eficienta pentru a controla, durabil, diabetul la persoanele obeze sau supraponderale, afirma autorii unui studiu realizat pe durata a trei ani, scrie Mediafax.

Aproximativ 80% dintre cei 23 de milioane de americani diabetici sunt supraponderali sau obezi, potrivit acestui studiu clinic, cel mai extins si cel mai indelungat realizat vreodata, ale carui rezultate au fost prezentate la conferinta anuala organizata de American College of Cardiology, la Washington.

Cei 150 de participanti, cu varstele cuprinse intre 41 si 57 de ani in momentul recrutarii lor si dintre care 66% erau femei, sufereau de diabet adult de tip 2 necontrolat. Ei au fost repartizati, la intamplare, in trei grupe.

Pacientii din primul grup au fost supusi unui tratament medical intensiv care combina exercitiile fizice cu regimul alimentar si medicamente. Voluntarii din al doilea grup au urmat un tratament antidiabetic si au suportat un pontaj gastric ce consta in reducerea stomacului cu 2%-3% din volumul sau initial, creand o derivatie in tubul digestiv cu scopul de a scadea absorbtia de alimente in intestinul subtire.

Pacientii din al treilea grup au suportat, pe langa tratamentul medicamentos, o ablatie a stomacului, pentru a reduce volumul acestuia cu 75%-80%.

Obiectivul acestui studiu, denumit "Stampede", era de a compara eficienta celor trei abordari in controlarea diabetului, prin mentinerea unei glicemii medii de 6% sau chiar mai mica timp de trei luni.
Participantii aveau o glicemie medie de 9,2% la inceputul studiului.

La trei ani dupa aceste interventii, doar 5% dintre pacientii din primul grup care au urmat doar o terapie medicala au putut sa atinga acest obiectiv, comparativ cu 37,5% dintre aceia care au suportat un pontaj gastric si cu 24,5% dintre aceia care au facut o ablatie de stomac.

"Am vazut persoane ale caror vieti erau ravasite de diabet si, trei ani dupa aceea, acest studiu arata ca chirurgia bariatrica este mai efecienta, cu efecte pozitive durabile, pentru a trata diabetul la persoanele moderat sau puternic obeze", a declarat medicul Sangeeta Kashyap, endocrinolog la Cleveland Clinic, unul dintre autorii studiului.

"Peste 90% dintre pacientii care au suportat una dintre cele doua chirurgii bariatrice au putut sa piarda 25% din greutatea lor si sa isi controleze diabetul, fara sa recurga la insulina si la numeroase medicamente antidiabetice", a precizat aceeasi cercetatoare.

Prin comparatie, pacientii din primul grup, tratati doar cu o terapie conventionala, au pierdut doar 4% din greutatea lor corporala initiala.

Potrivit acestui studiu, chirurgia a permis, totodata, ameliorarea calitatii vietii bolnavilor si a redus nevoia de administrare a unor medicamente care controleaza tensiunea arteriala si concentratia de colesterol, in raport cu pacientii tratati cu terapia standard.

Astfel, participantii care au suportat o interventie bariatrica apelau la mult mai putine tratamente cardiovasculare si antidiabetice. Starea lor mentala a cunoscut la randul ei o ameliorare neta. sInsa chirurgia bariatrica nu este lipsita de riscuri, afirma autorii studiului, intrucat ea poate sa genereze complicatii, precum hemoragii, infectii sau formarea unor cheaguri sangvine.

Nicio complicatie majora nu a fost totusi constatata in randul celor 100 de persoane care au suportat o interventie chirurgicala in cadrul acestui studiu. Dupa 12 luni, cele mai frecvente probleme erau sangerarile si deshidratarea.

Obezitatea, care afecteaza peste o treime dintre adultii din Statele Unite, este principalul declansator al diabetului de tip 2: autoritatile medicale vorbesc despre o veritabila epidemie, denumita "diabesity", iar 8% dintre americani sunt diabetici. Potrivit American Diabetes Association, daca tendinta actuala se va mentine, un adult american din trei va fi diabetic in anul 2050. Studiul a fost publicat, luni, si in revista online New England Journal of Medicine.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-Chirurgia_-cea-mai-eficienta-arma-contra-diabetului-la-obezi_19778/

lauff lautf laurf