Imprimare

Premiera nationala: Limba unui pacient a fost inlocuita cu muschi de pe piept

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O echipa de la Clinica de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala din Cluj-Napoca a realizat o operatie in premiera nationala, de scoatere a limbii unui pacient si de inlocuire a acesteia cu un muschi de pe piept, conform Agerpres.

Coordonatorul echipei medicale, medicul Teofil Lung, a spus ca e vorba de un cancer care a crescut in continuare, desi pacientul a fost supus chimioterapiei si cobaltoterapiei.

"E o operatie in premiera nationala, unicat, la un pacient de 44 de ani, din Bucuresti, care are o tumoare la limba. Limba se fragmenteaza, e bucati deja, iar sub ea e un crater imens. Pacientul a facut 32 de sedinte de chimioterapie si cobaltoterapie, iar in urma tratamentului, tumora nu a disparut, ci a crescut in continuare si a ajuns in faza in care i-a cuprins limba, laringele, zona amigdaliana si are ganglioni pe ambele parti latero-cervicale, langa carotida si jugulara. Pacientul are dureri foarte mari, nu poate sa mai inghita, nu se poate alimenta deloc. Operatia consta in indepartarea, in totalitate, a tumorii, dar si a limbii, a tesutului de sub limba, facem o larigectomie inalta, indepartam ganglionii si organul vorbirii si facem o reconstructie imediata cu muschi din pectoral, pentru a inlocui limba, pentru ca in cavitatea bucala a pacientului nu va mai ramane nimic", a explicat Teofil Lung.

Medicul a mai spus ca pacientul se va alimenta cu sonda naso-gastrica, in cazul in care nu va putea pe cale naturala, si ca va respira prin canula traheala.

"Daca alimentatia nu va putea fi reluata pe cale naturala, se va face gastro-stoma, se face un orificiu lateral, iar pacientul se va alimenta direct prin stomac. Speram, totusi, sa isi poata relua deglutitia si sa poata sa inghita dupa o anumita perioada. Incercam sa vedem ce ramane din organul vorbirii si daca va fi nevoie de un aparat ajutator, numit laringofon, pentru a putea vorbi. Nu va avea o viata fericita post-operator", a mai spus dr. Teofil Lung.

Pacientul a explicat, inainte de operatie, ca a fumat foarte mult si ca din acest motiv s-a imbolnavit. "Din ianuarie 2013, am fost descoperit cu aceasta boala, cancer la limba, nu puteam sa mai inghit, am fost la spitale din Bucuresti si am facut 32 de sedinte de chimioterapie. Aveam peste 90 de kg, am slabit foarte mult, nu mai puteam sa mananc nimic, doar ceai. Am fumat 32 de ani, sunt sofer, asta e meseria, fumam mai multe pachete de tigari pe zi", a spus acesta.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera-nationala_-Limba-unui-pacient-a-fost-inlocuita-cu-muschi-de-pe-piept_19784/

lauff lautf laurf