Imprimare

VIDEO Dosarul electronic, introdus fara consimtamantul medicilor de familie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Dosarul electronic, ce ar fi trebuit ca incepand de astazi, 8 aprilie, sa fie testat cu ajutorul si prin consimtamantul catorva medici de familie, a fost introdus tuturor celor care si-au innoit sistemul informatic printr-un update, fara sa-si fi dat consimtamantul si fara o legislatie, conform dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.

“In dimineata asta a aparut un update la sistemul informatic, la aplicatia pentru medicii de familie si evident ca toata lumea si-a instalat update-ul. De data aceasta, upgradarea sistemului informatic si a softului pe care lucreaza medicii de familie, practic ii obliga pe toti cei care lucreaza cu aplicatia gratuita pusa la dispozitie de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa raporteze in dosarul electronic, desi testarea pentru dosarul electronic a inceput astazi si ar fi trebuit sa se desfasoare pe medici care sunt antrenati prin vointa lor”, a declarat dr. Sandra Alexiu pentru PaginaMedicala.ro.

Asfel, toti medicii de familie care au dat update softului gratuit de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in aceasta dimineata (8 aprilie), au incarcat date in dosarul electronic.

“Introducerea softului de azi dimineata spune ca, practic, toti medicii de familie care lucreaza cu aplicatia pusa la dispozitie de Casa Nationala, raporteaza date in dosar electronic date”, a adaugat dr. Alexiu.

Un numar de 2500 de medici de familie au incarcat deja peste 20-30 de mii de consultatii, pana la orele amiezii, fara sa isi fi dat acordul si in lipsa unei legislatii de raportare a datelor.

“Dupa estimarile noastre, asta inseamna ca aproximativ 2500 de medici de familie au transmis pana la aceasta ora, la pranz, informatii asupra unei medii de 15 consultatii, pe medic. Deci vorbim deja de 20-30 de mii (n.r. pana la 40 de mii) de consultatii care au fost raportate in dosarul electronic astazi, fara ca medicii sa stie sau sa isi fi dat acordul sau sa fi cerut acordul pacientilor, toate acestea pe fondul inexistentei legislatiei pentru acest lucru. Deci practic, in acest moment, nu exista suport legislativ pentru a raporta date”, a mai explicat dr. Sandra Alexiu.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/VIDEO-Dosarul-electronic_-introdus-fara-consimtamantul-medicilor-de-familie_19780/

lauff lautf laurf