Imprimare

Tarile cu un PIB scazut risca sa ramana fara medici

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Mai multe tari care acorda procente mici din PIB Sanatatii risca sa ramana fara medici in cativa ani, este avertismentul dat de dr. Joao de Deus, presedintele Asociatiei Europene a Medicilor de Spital, in cadrul conferintei “Better working conditions for better care”, organizata in 4-5 aprilie la Bruxelles de Comitetul Permanent al Medicilor Europeni (CPME).

Prezent la CPME, prof. dr. Vasile Astarastoae a vorbit despre inegalitatile si inechitatile care exista intre tari, dar si intre regiuni din aceeasi tara versus principiile ce se afirma in documentele internationale si anume responsabilitate sociala, dreptate sociala, egalitate de sanse, echitate. El a subliniat, plecand de la studiul de caz Romania, ca inegalitatile si inechitatile au devenit o problema globala si, in consecinta, solutiile trebuie sa fie globale prin politici intersectoriale si prin colaborarea intre state pentru eliminarea inegalitatilor. Problema nu este numai financiara, ea este si o problema de mentalitate. Aceste idei au fost reluate si in interventiile celorlalti vorbitori.

Banii care merg spre sistemele de sanatate trebuie considerate investitie si nu costuri, fiind o preconditie obligatorie pentru cresterea economica, a declarat Tonio Borg, Comisarul European pentru Sanatate.

“Planurile Comisiei Europene din anii viitori pun aceent pe riscurile provocate de insuficienta personalului din sanatate. In anii urmatori, numarul posturilor vacante din sanatate va creste. Consider ca banii care merg spre sanatate sunt o investitie, iar aceasta investitie include si educatia si trainingul medicilor. Lupt impotriva discriminarii de orice fel in sanatate. Fiecare persoana trebuie sa aiba acces egal la sanatate. In viitor, trebuie sa creem mai multe instrumente legislative pentri a incerca sa reducem inegalitatile. Politicienii din tarile membre recunosc ca preventia este foarte importanta, pe termen lung salveaza multi bani, insa cand te uiti la bugetele sanatatii, vezi ca in medie se acorda doar 3% preventiei”, a precizat Borg.

Dr. Joao de Deus, presedintele Asociatiei Europene a Medicilor de Spital a declarat “trebuie crescut procentajul acordat sanatatii, chiar si in acele tari unde PIB-ul nu este mare, altfel exista riscul major si real de a ramane fara medici in aceste tari”.

Dr. Stephane Vandam, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a afirmat faptul ca inegalitatile constituie problema majora in sistemele de sanatate. De aceea, strategia Organizatiei Mondiale a Sanatatii adoptata in 2012 se refera la reducerea inegalitatilor. Intre inegalitati, una esentiala este legata de repartizarea fortei de munca intre diferite tari si regiuni, dar si finantarea sistemelor care nu tine cont de provocarile actuale, intre care si imbatranirea populatiei.“ Impactul distributiei inegale a profesionistilor va avea urmari grave asupra sistemului de sanatate. Declaratia de la Talinn recunoaste ca investitiile in forta de munca din sanatate sunt critice si afecteaza tarile in contextul globalizarii pietei muncii. Forta de munca din sanatate reprezinta 10% din totalul angajatilor din tarile UE, iar 70% din bugetele sanatatii din Uniunea Europeana acopera cheltuielile cu personalul”, a declarat dr. Vandam.

Prof. dr. Astarastoae a precizat ca Romania si Bulgaria risca sa ramana fara medici daca nu vor fi luate masuri urgente. “Analiza facuta de catre reprezentantii autorizati ai celor mai importante organisme internationale este ingrijoratoare pentru Romania. In conditiile in care in cativa ani tarile dezvoltate din Uniunea Europeana vor avea un deficit de aproximativ 50% de medici, tarile est – europene si in primul rand Romania si Bulgaria risca sa ramana cu zone desertificate de medici. Este poate ultimul ceas in care mai pot fi luate masuri de diminuare a efectelor negative. Nu trebuie sa fim naivi si sa ne inchipuim ca diferite ghiduri de recrutare sau recomandari ne vor proteja impotriva politicilor statelor dezvoltate de a-si acoperi nevoia de personal calificat prin importul de medici. Trebuie sa actionam in asa fel incat o parte din medici sa ramana in Romania. Cresterea finantarii sistemului de sanatate, renuntarea la a blama medicii, politici intersectoriale in sanatate si solicitarea unor compensatii pentru cheltuielile educationale de la statele recrutoare, fonduri care sa se indrepte catre medici ar fi cateva din solutii”, a declarant prof. dr. Vasile Astarastoae.

Conferinta CPME a analizat problemele cu care se confrunta medicii in tarile din intreaga Europa. Invited speakers au fost Tonio Borg, Comisarul European pentru Sanatate, dr. Katrin Fjeldsted, presedintele Comitetului Permanent al Medicilor Europeni, dr. Stephane Vandam, Public Health Officer Organizatia Mondiala a Sanatatii, dr. Enrico Reginato, presedintele Federatiei Europene a Medicilor Salariati, Stanimir Hasurdjiev, Forumul European al Pacientilor, prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Comitetul Permanent al Medicilor Europeni are, in prezent 32 membri, organizatii profesionale nationale si internationale din Uniunea Europeana, printre care se numara si Colegiul Medicilor din Romania. CPME este un principalul organism consultat de Uniunea Europeana in adoptarea politicilor de sanatate.

CPME a adoptat un manifest pentru alegerile europene in care propune ca tema principala de dezbtare sanatate si sapte principii de eliminare a inechitatilor si inegalitatilor.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Tarile-cu-un-PIB-scazut-risca-sa-ramana-fara-medici_19767/

lauff lautf laurf