Premiera mondiala in medicina regenerativa: Timus regenerat intr-un animal viu
Oamenii de stiinta britanici au reusit in premiera mondiala sa foloseasca medicina regenerativa pentru a obtine un organ imunitar complet functional (timusul) in corpul unui animal viu si considera ca aceasta tehnica inovatoare va putea fi utilizata si la oameni, in viitor, scrie Mediafax.
Cercetatorii de la Universitatea Edinburgh au reusit sa reconstruiasca timusul - un organ cu rol central in sistemul imunitar, situat in fata inimii si in spatele sternului - unor soareci foarte batrani, reactivand un mecanism natural care se opreste odata cu inaintarea in varsta.
Timusul regenerat era nu numai similar ca structura si detalii genetice cu cel dintr-un soarece tanar, afirma oamenii de stiinta, ci era capabil si sa functioneze din nou, iar soarecii in cauza au inceput sa sintetizeze mai multe celule T. Timusul regerat era, totodata, de doua ori mai mare decat acelasi organ din organismele soarecilor batrani netratati.
Studiul a fost coordonat de Clare Blackburn de la Centrul pentru medicina regenerativa afiliat Medical Research Council (MRC) din Edinburgh.
"Rezultatele noastre sugereaza ca prin utilizarea aceleiasi metode pe pacienti umani am putea imbunatati functionarea timusului si, astfel, impulsiona imunitatea pacientilor in varsta sau imunitatea acelora cu sisteme imunitare suprimate", a declarat coordonatoarea studiului.
Inainte ca aceasta tehnica sa fie testata pe oameni, cercetatorii vor trebui sa realizeze mai multe experimente pe animale pentru a se asigura ca procesul de regenerare poate fi controlat.
Timusul este primul organ care se deterioreaza pe masura ce oamenii imbatranesc. Micsorarea lui este unul dintre motivele pentru care sistemul imunitar devine mai putin eficient, iar oamenii isi pierd abilitatea de a lupta contra infectiilor odata cu inaintarea in varsta.
Medicina regenerativa este un domeniu de cercetare concentrat in principal pe celulele susa - celule master care actioneaza ca sursa pentru toate tipurile de celule si tesuturi din organism. Unul dintre obiectivele principale ale medicinei regenerative consta in exploatarea propriului mecanism de regenerare al organismului si manipularea sa intr-un mediu controlat pentru a trata anumite boli.
Savantii din Edinburgh, al caror studiu al fost publicat marti in revista Development, au vizat o parte a procesului prin care timusul incepe sa se descompuna - o proteina denumita FOXN1 care controleaza genele ce activeaza si dezactiveaza functionarea timusului.
Sursa: PaginaMedicala.ro