Imprimare

S-a lansat Registrul National de pneumopatii interstitiale difuze si sarcoidoza

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Registrul National de pneumopatii interstitiale difuze si sarcoidoza (REGIS) a fost lansat vineri, la Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta', cu prilejul celei de-a 46-a sesiuni stiintifice, potrivit Agepres.

"REGIS este un site web care se va regasi la www.regis.ro si va contine materiale informative pentru medici, pentru pacienti, o colectie de cazuri clinice, dar si un registru al bolilor interstitiale", a declarat intr-o conferinta de presa purtatorul de cuvant al spitalului, Irina Strambu.

Potrivit acesteia, printre obiectivele REGIS se numara ingrijirea pacientilor cu PID si sarcoidoza, uniformizarea terminologiei folosite, uniformizarea de diagnostic al acestor boli, studii de prevalenta a diferitelor boli din PID.

Alte obiective privesc realizarea unei platforme de educatie pentru medicii specialisti, dar si a unei platforme de cercetare.

Potrivit medicului Irina Strambu, PID sunt un grup mare de boli (200) cu prevalenta scazuta, pacientii fiind imprastiati in nenumarate centre si multi dintre acestia ramanand probabil nediagnosticati.

'La multi diagnosticul se face cu intarziere in lipsa suspiciunii bolii intr-un stadiu precoce. Este dificil pentru un clinician izolat sa-si construiasca o experienta clinica care sa-i permita sa puna un diagnostic corect si sa ingrijeasca corect pacientul', a spus Irina Strambu.

Ea a sustinut ca in cel mult 3-4 ani Institutul 'Marius Nasta' va realiza transplanturi pulmonare.

Doctorul pneumolog a precizat ca deja au fost formati chirurgi din cadrul institutului in strainatate pentru a putea invata tehnicile operatorii necesare in transplantul pulmonar.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/S-a-lansat-Registrul-National-de-pneumopatii-interstitiale-difuze-si-sarcoidoza_19793/

lauff lautf laurf