Imprimare

CNAS: Dosarul electronic se afla in etapa finala de implementare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Proiectul Dosarul Electronic de Sanatate (DES) se afla in etapa finala de implementare, etapa in care medicilor si populatiei "li s-a oferit posibilitatea accesului in sistemul informatic al DES", potrivit unui comunicat de presa CNAS.

In acest timp, DES a fost accesat de peste trei mii de medici si de peste 50 de spitale.

„Practic, aceasta ultima etapa a proiectului a insemnat o verificare a solutiei informatice in mediul real. Pana in prezent au fost initializate peste 130.000 dosare electronice, sistemul DES a fost accesat de peste 3.000 de medici si peste 50 de spitale s-au conectat cu succes. In aceasta etapa s-au facut si continua sa se faca o serie de pregatiri in vederea extinderii sistemului pentru toti cetatenii Romaniei, incepand cu a doua jumatate a anului curent. Fiecare cetatean al Romaniei va avea propriul dosar de sanatate, sistemul DES urmand sa contribuie la cresterea calitatii actului medical. Practic, pacientii nu vor mai fi nevoiti sa se prezinte la medic cu un teanc de documente si sa explice acestuia verbal istoricul lor medical, deoarece datele vor fi disponibile in DES: trimiteri, retete, consultatii medicale, diagnostice, spitalizari, antecedente etc”, se arata in comunicatul de presa.

DES este un sistem dedicat pacientului si medicului deopotriva, in care datele medicale sunt pastrate in deplina siguranta si confidentialitate. Pacientii isi vor putea verifica online propriul dosar, iar medicii vor putea vizualiza dosarul pacientului numai cu acordul acestuia, orice modificare sau accesare aparuta in orice sectiune fiind insotita de data, ora si parafa doctorului care a operat modificari sau a accesat dosarul.

De asemenea, un medic care nu are acces la dosarul pacientului poate consulta doar sumarul pentru situatiile de urgenta: „Continutul DES si modul de acces la acesta au fost discutate si agreate de o comisie formata din reprezentanti ai medicilor de familie, spitalelor, pacientilor, Ministerului Sanatatii si CNAS. Reprezentantii CNAS au sustinut o serie de prezentari privind sistemul DES la conferintele nationale ale medicilor de familie si pacientilor care au avut loc la Bucuresti, Targu-Mures, Alexandria, Pitesti, Ploiesti, Brasov si Sinaia. Totodata, CNAS, prin casele judetene de asigurari de sanatate, a informat furnizorii de servicii medicale despre etapele proiectului, modalitatile de accesare DES si cerintele de certificare a solutiilor informatice in vederea conectarii la DES”, se mai arata in comunicat.

Portalul DES poate fi accesat aici si contine o sectiune dedicata celor mai frecvente intrebari referitoare la utilizarea sistemului atat de medici, cat si de pacienti.

Pe site-ul CNAS se gasesc materialele de prezentare ale DES si ghidurile de utilizare a sistemului, la sectiunea Dosarul Electronic de Sanatate.

Proiectul informatic DES se desfasoara pe parcursul anilor 2013 - 2014 conform calendarului stabilit si are o valoare de 81,74 mil. lei (18,5 mil. euro) fara TVA, din care 81,62% finantare din Fondul European de Dezvoltare Regionala si 18,38% co-finantare nationala de la bugetul de stat.

Situatia in tara a fost cu totul alta la implementarea DES: medicii de familie acuzau cu o saptamana in urma ca au introdus prin updatarea SIUI, date in dosarul electronic, fara consimtamant si fara o baza legala. Citit articolul aici:


 

Autor: Iuliana-Maria Vișan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CNAS_-Dosarul-electronic-se-afla-in-_etapa-finala_-de-implementare_19810/

lauff lautf laurf