Cancerul, diagnosticat de catre medici in stadii avansate
Pacientii romani au fost diagnosticati in ultimul an in stadii avansate de cancer de catre medicii specialisti, se arata in studiul GfK Onco Monitor.
Rezultatele arata ca afectiunile oncologice cel mai frecvent intalnite in cabinetele medicilor oncologi sunt cancerul de san, cancerul de plamani, cancerul de prostata si cancerul colo-rectal, iar cel mai rar intalnite sunt cancerul de vezica biliara, cancerul tiroidian si testicular.
In medie, un medic specialist oncolog consulta pe luna peste 40 de paciente cu cancer de san, peste 20 pacienti cu cancer de plamani, peste 20 pacienti cu cancer de prostata, 7 pacienti cu cancer renal, 7 cu cancer gastric si 7 cu cancer al vezicii urinare.
Dintre pacientii consultati lunar de un medic specialist, in cazul patologiei oncologice renale sau de plaman, o treime sunt bolnavi nou diagnosticati, majoritatea in stadii foarte avansate - peste 70% dintre pacientii nou diagnosticasi cu cancer de plamani si peste 60% dintre pacientii nou diagnosticati cu cancer renal sunt in stadiul 4 - , pe cand in cazul patologiei oncologice a sanului, aproximativ o cincime sunt paciente nou diagnosticate, majoritatea in stadiul 2 si 3.
Profilul pacientului cu cancer renal sau de plamani din Romania indica un barbat - 70% dintre pacienti cu cancer renal si 75% dintre pacientii cu cancer de plamani - cu o varsta medie de 60 de ani, respectiv 62 de ani. Pacienta cu cancer de san are in medie 57 de ani.
Terapii asociate si specializari medicale
Agresivitatea terapiilor de atac in aceste patologii poate face necesara administrarea unor terapii asociate tratamentului de fond care sa contracareze efectele adverse, terapii din categoria medicamentelor antiemetice sau hepatoprotectoarelor. Studiul GfK releva diferense de la o patologie la alta in ceea ce priveste proportia pacientilor care primesc astfel de terapii asociate, strans corelate cu gradul de agresivitate al terapiei de fond. Astfel, doar putin peste o treime dintre pacientii cu cancer renal primesc si un tratament asociat, in cazul pacientelor cu cancer de san, 50% primesc o astfel de terapie, pe cand in cazul pacientilor cu cancer de plamani, peste 80% primesc o terapie asociata din categoriile mensionate.
In afara medicului oncolog, pe traseul pacientului cu afectiuni oncologice intervin diferite alte specializari. Astfel, in cazul pacientului cu cancer renal, un rol important il joaca medicul specialist urolog, iar in cel al pacientului cu cancer de plamani, medicul specialist pneumolog - majoritatea pacientilor cu cancer renal, respectiv cancer de plamani fiind diagnosticati de catre medici apartinand acestor specializari medicale. Pe traseul pacientei cu cancer de san, diagnosticul poate fi dat de o varietate mai mare de specializari medicale decat in celelalte patologii mentionate.
Metodologie studiu GfK Onco Monitor
GfK Onco Monitor este un studiu multi-client realizat anual. Acest val a fost derulat in octombrie 2013, pe un esantion de 70 de medici oncologi care au completat un chestionar de 25 de minute si 289 fise pentru pacienti cu cancer de plamani, 311 fise pentru paciente cu cancer de san si 224 fise pentru pacienti cu cancer renal. Urmatorul val este planificat in ultimul trimestru al anului 2014. Onco Monitor isi propune sa afle de la medicii specialisti oncologi care sunt patologiile oncologice cel mai frecvent intalnite in cabinet, care este profilul pacientilor cu un anumit diagnostic si tratamentul aplicat acestora, precum si care sunt canalele prin care acesti medici se informeaza referitor la tratamentele noi.
Sursa: PaginaMedicala.ro