Imprimare

Metoda de clonare a unor celule susa prelevate de la oameni adulti, utilizata in scopuri terapeutice

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Oamenii de stiinta au dezvoltat o noua metoda de clonare, care foloseste celule susa umane prelevate de la persoane adulte, care se potrivesc perfect cu ADN-ul pacientului, cu scopul de a regenera organe si tesuturi si de a trata anumite boli, informeaza Mediafax.

Studiul lor, descris in revista Cell Stem Cell, marcheaza o premiera in medicina, intrucat cercetatorii au folosit pentru prima data in istorie metoda de "clonare terapeutica" a adultilor, informeaza dailymail.co.uk.

Denumita "transfer de nucleu al celulelor somatice", clonarea terapeutica consta in producerea de celule embrionare identice din punct de vedere genetic pentru un donator, cu scopul de folosire a acelor celule in tratarea unor boli.

Insa transferul de nucleu reprezinta, totodata, primul pas in clonarea reproductiva - producerea unui duplicat identic al unei fiinte -, iar aceasta tehnica a generat controverse puternice inca din 1997, cand a fost anuntata nasterea oitei Dolly, primul animal clonat de cercetatori.

In 2005, Organizatia Natiunilor Unite a cerut statelor membre sa interzica aceasta tehnica, iar Statele Unite a decis deja sa interzica folosirea fondurilor federale atat pentru clonarea reproductiva, cat si pentru clonarea terapeutica.

Noul studiu a fost finantat de o fundatie privata si de guvernul sud-coreean.

Daca rezultatele vor fi confirmate de alte laboratoare, descoperirea ar putea fi una semnificativa, intrucat multe boli care ar putea fi tratate cu celule susa, precum insuficienta cardiaca si pierderile de vedere, ii afecteaza in primul rand pe adulti.

Celulele susa specifice fiecarui pacient ar trebui recoltate din celule adulte, nu de la bebelusi sau fetusi. Acest lucru pare de acum inainte posibil, desi nu este deloc usor: din 39 de experimente, oamenii de stiinta au reusit sa creeze celule susa doar o singura data pentru fiecare donator.

Studiul a fost coordonat de Young Gie Chung de la Research Institute for Stem Cell Research din Los Angeles.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Metoda-de-clonare-a-unor-celule-susa-prelevate-de-la-oameni-adulti_-utilizata-in-scopuri-terapeutice_19821/

lauff lautf laurf