Ministerul Sanatatii promite ca va asigura banii necesari pentru Sectiile de Neonatologie
Ministerul Sanatatii a auntat ca va finanta din sume suplimentare tratamentul pentru pacientii nascuti prematur, conform unui comunicat de presa.
Situatia ingrijirii nou-nascutilor reprezinta o prioritate pentru MS: “Ministerul Sanatatii acorda o atentie deosebita ingrijirii tuturor pacientilor, iar situatia asigurarii finantarii pentru ingrijirea nou-nascutilor prematuri va fi solutionata prin rectificare bugetara. Astfel, vom asigura adecvat fonduri suplimentare acestor sectii, pe langa sumele alocate de CNAS”, a anuntat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Avand in vedere ca Programul National de Sanatate a Femeii si Copilului urma sa fie finantat integral din bugetul CNAS din luna august a acestui an, iar planificarea bugetara a fost facuta pentru sase luni, sumele alocate pentru 2014 au fost mai mici comparativ cu 2013, se mai arata in comunicat.
Reactia MS, ca urmare a semnalului de alarma tras de organizatia Salvati Copiii
Ministerul Sanatatii a venit cu un raspuns la semnalul de alarma tras de organizatia Salvati Copiii. Conform unui comunicat al organizatiei, nu doar medicii si familia copilului nascut prematur au importanta in mentinerea lui in viata, ci si autoritatile, prin fondurile pe care le aloca pentru tratamente si materiale sanitare necesare.
„Respectarea dreptului la viata al fiecarui copil care se naste viu este o responsabilitate prioritara pentru adultii din jurul lui, nu numai pentru parinti sau medici, dar si pentru reprezentantii autoritatilor care, prin deciziile lor, pot ajuta considerabil sau pot sabota eforturile celor implicati direct in oferirea ingrijrii corespunzatoare”, se arata in comuncat.
Salvati Copiii tragea un semnal de alarma cu privire la decizia MS de a reduce la jumatate bugetul alocat ingrijirii nou-nascutilor prematuri care ar putea cauza cresterea numarului de decese in maternitati.
„Eforturile din ultimele doua decenii ale Guvernului si ale cadrelor medicale in asigurarea supravietuirii nou-nascutilor, cei mai vulnerabili dintre cetatenii Romaniei, sunt salutare si totodata firesti, fiind expresia unei atitudini umane responsabile si civilizate. Dotarea cu echipamente moderne a maternitatilor, asigurarea unui buget adecvat si a unui personal corespunzator conduc neindoielnic la diminuarea semnificativa a ratei mortalitatii infantile, asa cum s-a inregistrat, in ultimele doua decenii, in Romania, de la 24 de decese la mia de nasteri in 1994, la 9 in 2012.
In ciuda acestei evolutii, mortalitatea infantila ramane un capitol sumbru pentru Romania, plasand tara noastra, dupa 7 ani de integrare europeana, inca pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile mai mult decat dubla (9‰) fata de media europeana de 4‰”, se mai arata in comunicat.
Ingrijorari expirmate de medici
Medicii si-au aratat ingrijorarea cu privire la bugetul alocat de autoritati pentru tratamentul si echipamentele nou-nascutilor prematur.
„Bugetul pentru terapie intensiva este insuficient pentru un act medical de calitate, in conditiile in care numarul de nasteri premature este acelasi si numarul cazurilor grave creste din ce in ce mai mult. Bugetul de terapie intensiva neonatala la Cantacuzino a fost de 350 000 de lei in 2012, 200.000 de lei in 2013 si anul acesta avem o scadere dramatica la 72 000 de lei. Speram ca noua conducere a Ministerului Sanatatii sa inteleaga ca nou-nascutii sunt importanti si nu se pot trata doar cu aer”, a declarat dr. Adrian Craciun, de la Maternitatea Cantacuzino.
„Costurile tratamentului prematurilor este foarte mare: 1 cutie de sulfactant costa peste 2.000 de lei., 1 tubulatura de ventilator in jur de 700 de lei, 1 cateter 300 de lei. Costul estimativ al tratarii unui copil cu detresa respiratorie este de 6.000 de lei”, a adaugat dr. Mihaela Demetrian, de la Maternitatea Filantropia.
Lipsa fondurilor nu se simte insa peste tot. La Cluj, suma alocata de autoritati pentru aceasta problema ar putea trata fara probleme 300 de copii nascuti prematur.
„Fata de anul trecut, cand am primit foarte putini bani si abia in ultimul trimestru al anului, anul acesta a inceput cu vesti bune. Alocarea bugetara din primul semestru din 2014 pentru sectia de terapie intensiva neonatala a fost de 150.000 de lei, mai mult decat ne asteptam. Am primit, de asemenea, informatii ca aceasta suma va fi alocata trimestrial. Ne bucuram foarte mult si nu putem sa ne plangem. Daca lucrurile raman asa, vom putea trata fara probleme cei aproximativ 300 de copii prematuri care se nasc in maternitatea noastra”, a adaugat dr. Ligia Blaga, de la Spitalul Judetean Cluj.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro