Imprimare

Hepatologii cer instituirea unei strategii nationale care sa includa hepatologia

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medici specialistii in gastroenterologie si hepatologie au tras un semnal de alarma cu privire la necesitatea realizarii unei strategii nationale in Sanatate pe termen lung, incluzand aici un program national de hepatologie si o strategie de detectare a hepatitelor de tip B si C.

In contextul in care exista tripla terapie care vindeca aproape de 100% hepatita C, in Romania, pacientii primesc dubla terapie, inapoiata din punct de vedere curativ, a declarat prof. dr. Marcel Tantau, membru in comisia de experti ai CNAS si reprezentantul Institutului Regional de Gastroenterologie si Hepatologie "Prof. dr. Octavian Fodor" Cluj-Napoca.

La randul sau, prof. dr. Oliviu Pascu, presedintele Comisiei de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Ministerului Sanatatii, a precizat ca ar dori ca Romania sa treaca direct in viitoarea lista de medicamente compensate si gratuite tripla terapie, cu medicamente de generatia a II-a pentru hepatitele B si C. "Sper ca vom trece direct la medicamente mai bune, care au o eficienta de aproape suta la suta, si nu doar de aproximativ 60% si care au un raspuns mult mai rapid. De ce sa trecem la tratamente la care Europa a renuntat?(...) Europa deja renunta la ea. Sper sa se arda niste etape si sa se treaca la ce e mai bun pentru pacienti", a spus Oliviu Pascu.

Pentru introducerea de tratamente noi, este nevoie de actualizarea listei de medicamente gratuite si compensate aumai spus specialistii, proces care s-ar putea termina la 30 octombrie. Insa, din cauza schimbarilor dese in fruntea MS, nu a existat o continuitate in politicile de sanatate si dialogurile cu autoritatile au fost mereu reluate, neajungandu-se la niciun rezultat concret.

"Din pacate, nu exista o strategie nationala de depistare si tratament. Schimbarile de ministri fac sa nu existe o continuitate. Fiecare ministru care vine gandeste altceva", a sustinut prof. dr. Ioan Sporea, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie.

Din punct de vedere statistic, prof. dr. Ioan Sporea a declarat ca in Romania sunt inregistrati 600.000 de romani cu hepatita tip C si aproape un milion infectati cu virusul hepatitei B. Practic, doar 10-20% au depistat boala si sunt in tratament.

Din punct de vedere statistic, in ultimii trei ani, au beneficiat de tratament pentru hepatita de tip C 5.300 de pacienti, cu un cost per pacient de aproximativ 12.000 de euro si cu o rata de raspuns de aproximativ 50%.

Ei mai sustin ca daca s-ar fi introdus tripla terapie, in acelasi interval de timp ar fi tratat cam 2.000 de pacienti. Medicii sustin ca tratamentul cu noile molecule ar costa aproximativ 100.000 de euro/pacient.

Autor: Iuliana-Maria Vișan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Hepatologii-cer-instituirea-unei-strategii-nationale-care-sa-includa-hepatologia_19833/

lauff lautf laurf