Olsavszky: Rata vaccinarii romanilor este in scadere cu 3%, pana la 10% fata de trecut
Rata de vaccinare a romanilor este in scadere, de la 95% in trecut, la 92% in prezent, pentru unele vaccinuri rata scazand chiar pana la 85%, a avertizat Victor Olsavszky, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in cadrul unei conferinte din cadrul Saptanamii Internationale de Vaccinare.
„La noi in tara, rata vaccinarii a fost initial de 95%, care este o rata buna, insa a scazut inspre 92%, iar pe unele vaccinuri, avem chiar 85%. Prin comparatie, putem spune ca si in Franta, pe unele vaccinuri, rata este sub85%, si asta e un lucru care ne ingrijoreaza”, a adaugat reprezentantul OMS.
El a mai adaugat ca fenomenul nevaccinarii se intalneste in toata Europa, la polul opus aflandu-se intreg continentul american. „Noi, ca OMS, am organizat aceasta campanie, Saptamana Internationala a Vaccinarii, pentru ca este un fenomen cu care ne intalnim nu numai in Romania, ci este un fenomen care se cam generalizeaza, mai ales in Europa. Este foarte interesant sa vedem ce se intampla pe continentul american, unde, de exemplu, au reusit sa elimine rubeola si rujeola. Acolo, rata de vaccinare este foarte mare (...). Din acest motiv, am lansat aceasta campanie, in ultima saptamana din aprilie, despre importanta vaccinarii, pentru a avea o rata de acoperire cat mai buna”, a explicat Victor Olsavszky.
Obiectivul OMS este ca pana in 2020, sa se schimbe atitudinea curenta a populatiei de rezistenta fata de vaccinare, inspre una de acceptare si incredere in vaccinare, in vederea cresterii ratei de vaccinare a copiilor la peste 95% peste toate vaccinurile incluse in Programul National de Imunizari.
Printre grupurile tinta vizate se numara personalul medical si de asistenta comunitara, dar si persoane cu varste cuprinse intre 16-45 de ani, viitori parinti, care decid cu privire la vaccinarea copiilor lor.
Bariere si oportunitati in vaccinarea de catre medicii de familie
Barierele cu care se confrunta medicii de familie, in neputinta vaccinarii populatiei sunt: informatiile insuficiente pe care romanii le au cu privire la vaccinare, lipsa materialelor avizate valide pentru pacienti, un sistem greoi si redundant de raportare, un sistem greoi si redundant de contractare, receptionare a dozelor de vaccin, plata la termene depasite, dar si lipsa unei educatii medicale a pacientului.
Medicul de familie este principalul vaccinator in contact direct cu pacientul, el este „poarta de intrare in sistemul de sanatate”, medicul trebuie sa aiba abilitati de comunicare, o buna cunoastere a comunitatii si a pacientului in contextul sau social, a adaugat dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.
Aproape o mie de medici de familie au raspuns unui chestionar cu privire la campania de vaccinare. Ei au salutat aceasta idee a OMS, in parteneriat cu SNMF. De asemenea, ei au considerat ca in campanie ar trebui sa se implice Ministerul Sanatatii (90,8%), medicii de familie (89,75), medicii pediatri (75,8%) sau medicii epidemiologi (75,2%).
De pe urma chestionarului aplicat medicilor de familie, jumatate din mediul rural, jumatate din mediul urban, s-a constatat ca parintii nu isi vaccineaza copiii din teama de reactii adverse pe termen scurt si/sau lung, fac parte din curente de opinie anti vaccinare, dar si din teama de componentele vaccinului. De asemenea, parintii mai refuza vaccinarea la propriii copii din cauza ca „au cititi pe internet”, sunt prea multe controverse legate de vaccinuri incat nu mai stiu daca este bine sau rau sa permita vaccinarea, au vazut la televizor despre reactiile adverse ale diverselor vaccinuri sau au avut cazuri in familie care s-au „imbolnavit dupa vaccin”.
Atitudinea pe care o au medicii de familie cu privire la refuzul parintilor in a-si vaccina copiii este, conform aceluiasi chestionar: sa consilieze persoanele aflate in cauza si sa le programeze o noua intalnire, sa solicite o declaratie pe proprie raspundere a parintelui prin care isi asuma riscurile nevaccinarii copilului, contrar avizului medical sau sa puna la dispozitia pacientului informatii cu privire la vaccinuri si riscurile nevaccinarii.
Concluziile la care s-a ajuns in urma efectuarii studiului au fost ca:
- Medicul de familie doreste sa fie informat;
- El doreste instrumente de comunicare pentru pacientul sau;
- El doreste cresterea vaccinurilor incluse in Programul National de Imunizare;
- El simte nevoia unei campanii nationale de constientizare;
- El considera ca insitutiile aferente trebuie sa se implice in campanii de anvergura privind vaccinarea.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro