Proiect: Spitalele pot inchiria spatii - 50% din bani raman locatorului, restul merg la buget
Spitalele pot inchiria spatii unor furnizori de servicii medicale, dar si pentru servicii alimentare sau vanzare de ziare, iar jumatate din bani vor reveni unitatii sau autoritatii care este locator si cealalta jumatate va fi virata la bugetul de stat, potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii, scrie Mediafax.
Hotararea de Guvern privind unele masuri pentru inchirierea unor imobile sau parti din acestea de catre Ministerul Sanatatii si unitatile aflate in subordinea acestuia a fost lansata in dezbatere publica pe site-ul ministerului.
Proiectul prevede ca unitatile sanitare cu paturi pot inchiria spatiile suplimentare furnizorilor de servicii medicale necesare populatiei, altele decat cele furnizate de unitatea sanitara care detine spatiul de inchiriat. De asemenea, spitalele pot inchiria spatii pentru organizarea unor servicii alimentare, de furnizare a presei sau alte activitati cu respectarea tuturor normelor legale, astfel ca unitatea sanitara sa-si desfasoare activitatea in bune conditii, se arata in nota de fundamantare a proiectului de HG.
Din venitul suplimentar, o cota de 50% va reveni institutiei publice sau autoritatii publice care are calitatea de locator, restul de 50% din chirie urmand sa fie virata la bugetul de stat, potrivit proiectului. Sumele cuvenite spitalului vor fi utilizate pentru intretinerea, repararea si modernizarea imobilelor aflate in administrarea acestuia sau pentru achizitia unor dispozitive medicale.
Managerii spitalelor spun ca in prezent le pot fi retinuti toti banii din chirii sau numai o parte de catre primaria care inchiriaza spatiile. "Acum spitalelor le pot fi retinute intre 0 si 100 la suta, din sumele incasate prin inchirieri fara ca primaria sa suporte cheltuielile pentru utilitati. Astfel, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti a dat in 2013 suma de 247.000 lei Primariei Sectorului 5, suma care reprezinta jumatatea din valoarea banilor pentru utilitati, fara ca autoritatea locala sa sustina vreo cheltuiala a spitalului", a declarat pentru Mediafax managerul unitatii sanitare, dr. Catalin Carstoiu.
Potrivit acestuia, cel mai bine ar fi ca banii din chirii sa ramana spitalelor pentru dezvoltarea acestora, iar schimbarea legislativa va garanta ca spitalelor le va ramane macar jumatate din banii incasati.
La Spitalul de Urgenta Floreasca, spatiile sunt inchiriate de catre Primaria Sectorului 1, iar banii din chirii sunt incasati in totalitate de autoritatea locala ", a declarat purtatorul de cuvant al unitatii sanitare, doctorul Bogdan Oprita.
In schimb, la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", banii proveniti din chirii sunt si in prezent impartiti conform proiectului de HG: jumatate raman insitutiei, iar jumatate sunt virati Ministerului Sanatatii.
In nota de fundamentare, se mai precizeaza ca pentru a putea fi inchiriate imobile sau parti din acestea, trebuie sa faca parte din domeniul public al statului. Totodata, inchirierea va fi facuta numai cu avizul prealabil al Ministerul Sanatatii, prin licitatie publica.
Ministerul Sanatatii va intocmi norme metodologice cu caracter intern pentru aprobarea inchirierii imobilelor sau a partilor din acestea, norme avizate de structurile interne si aprobate prin ordin intern. Inchirierile vor fi inregistrate in Inventarul centralizat al bunurilor din domeniului public al statului, aprobat prin Hotararea Guvernului si care se afla in evidenta Ministerului Finantelor Publice.
Sursa: PaginaMedicala.ro