Imprimare

Sistem de teleecografie 3D, prezentat in premiera nationala la Galati

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un soft dezvoltat in cadrul unui program de cercetare al Agentiei Spatiale Europene si brevetat de profesorul Philippe Arbeille, de la Universitatea din Tours si care permite punerea unui diagnostic clar unui pacient care nu are acces la serviciile unui specialist in imagistica, a fost prezentat, in premiera nationala, la Spitalul de Copii din Galati, scrie Agerpres.

Softul permite efectuarea de ecografii de catre un nespecialist, care doar face o miscare de baleaj cu sonda ecografului, iar pe baza imaginilor transmise prin internet la centrul unde exista un specialist, calculatorul ofera apoi imaginea 3D a organului afectat.

"Noutatea consta tocmai in faptul ca un nespecialist, aflat la patul bolnavului, face cu sonda ecografului o miscare de baleaj, stanga spre dreapta. Apoi programul face capturi din toate aceste imagini si avem la final o imagine clara a organului afectat, astfel incat putem pune un diagnostic clar. Aceasta aplicatie este extrem de utila pentru zonele izolate. Ai nevoie doar de un ecograf si conexiune la internet. Eu, pe acest brevet, cer zero euro. S-au facut experimente cu un punct pilot la Murghiol. De acolo, datele au ajuns la Galati, la centrul de la Spitalul de Copii, iar apoi in laboratorul nostru de la Tours. Vrem sa extindem programul de cercetare si cu cateva comune mai izolate din judetul Galati, dar are si o aplicabilitate practica imediata", a declarat Philipp Arbeille.

Profesorul francez, seful catedrei de medicina nucleara a Universitatii din Tours, a fost asistat, in timp ce facea o astfel de ecografie unui copil, de dr. Monica Georgescu, o galateanca care lucreaza in acelasi laborator din Franta si de dr. Victorita Stefanescu, cadru didactic al Facultatii de Medicina si specialist in imagistica.

"Pentru judetul nostru un astfel de sistem ar scuti multe drumuri ale ambulantelor si elicopterelor, mai ales iarna. Stiti ca avem comune izolate, dar care au cabinete medicale dotate cu un ecograf si au si conexiune la internet. S-ar face o astfel de ecografie care ne-ar fi trimisa noua la centru sau la centrul din alt spital. Pe baza ei am decide daca este sau nu necesara interventia ambulantelor", a precizat dr. Victorita Stefanescu.

Din 20 de ecografii realizate la centrul pilot din Galati si trimise la Tours, doar doua au fost gresite si imposibil de reconstruit de catre calculator.

In 2010, tot la Spitalul de Pediatrie Galati, tot printr-o colaborare universitara, s-a implementat un alt program de teleechografie. Acesta era realizat de un brat robotic. Numai ca primul program costa circa 100.000 de euro si nu putea avea o aplicatie practica. Daca in Galati s-ar fi cuplat sapte comune, ar fi costat 700.000 de euro. Noul program, mai ieftin, ar putea fi imediat implementat.

"Si acesta este un program interuniversitar. Domnul profesor Arbeille a si spus ca nu cere niciun ban pe brevet pentru a ne da softul. Eu sper sa nu se razgandesca", a spus prof. Aurel Nechita de la Facultatea de Medicina Galati, initiatorul in Romania al ambelor proiecte de teleechografie.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sistem-de-teleecografie-3D_-prezentat-in-premiera-nationala-la-Galati_19847/

lauff lautf laurf