Imprimare

Centru de cercetare biomoleculara aplicata bolilor infectioase, functional in 2015, la Institutul Bals

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Singurul Centru de cercetare biomoleculara aplicata bolilor infectioase din centrul si sud-estul Europei va fi functional de la sfarsitul anului viitor in cadrul Institutului National “Matei Bals” din Bucuresti, scrie Agerpres.

In centru va functiona si un departament de telemedicina la standarde europene. Centrul va efectua cercetari genetice si biomoleculare pentru investigarea, diagnosticul, tratamentul si monitorizarea evolutiilor bolilor infectioase si va contribui la izolarea noilor virusuri care constituie in prezent alerte mondiale sesizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

“Patologii pentru care (pacientii - n.r.) se plimbau prin n centre, in momentul de fata pot fi diagnosticate in cateva ore. Mai mult decat atat, un diagnostic corect odata pus, evident ca si terapia va fi pe masura, ceea ce inseamna o modalitate de acordare a terapiei in functie de pacient, si nu una generala, asa cum este pus in tratatele de medicina. Ceea ce inseamna acordarea terapiei in functie de profilul genetic al pacientului si profilul bolii respective. De asemenea, tot acest centru va avea posibilitatea sa aduca in discutie noi agenti patogeni care sa poata fi coroborati cu o serie de boli care in momentul de fata nu recunosc o cauza infectioasa. In decursul anilor s-a dovedit cat se poate de clar ca ulcerul este dat de o bacterie, ca infarctul de miocard este dat si de o bacterie atipica. Ca atare, foarte multe lucruri si-au dovedit etiologia infectioasa”, a declarat miercuri intr-o conferinta de presa managerul Institutului “Matei Bals”, profesor doctor Adrian Streinu Cercel.

Potrivit acestuia, in cadrul centrului vor fi studiati o serie de virusi cu impact deosebit pentru populatie si mutatiile suferite de acestia.

“Vorbim inclusiv de virusul hepatitic C, care in momentul de fata recunoaste o terapie care vindeca inclusiv ciroza. In acest context, am facut deja o serie de demersuri de achizitionare de echipamente in acest scop. Cercetatorii vor avea o platforma bine pusa la punct”, a spus Streinu Cercel.

Centrul va avea in total sapte laboratoare, dintre care unul in sistem de securitate biologica III si, respectiv, IV.

“Sistemul III este cu presiune pozitiva pe hol si presiune negativa in camera de lucru, in asa fel incat, cand se deschide usa, aerul din afara sa intre si sa nu lase microorganismele sa iasa pe hol, iar in interior sunt absorbite prin niste filtre speciale. Toate filtrele, precum si echipamentele, care sunt de unica folosinta, se incinereaza. Sistemul de securitate biologica IV inseamna ca persoana care intra acolo trece printr-o zona unde se costumeaza aidoma unui cosmonaut. In sala de lucru se lucreaza in hota ermetica, amintind de conditiile de la NASA”, a explicat Streinu-Cercel.

Proiectul acestui centru este structurat pe mai multe componente, una dintre ele vizand virusurile hemoragice - virusul Ebola, virusurile Lassa -, care sunt extrem de agresive, se transmit prin contact direct si pe cale aerogena.

Partea de bioterorism reprezinta o alta componenta a acestui centru, destinata identificarii in cateva ore a oricarui agent patogen periculos pentru populatie.

“In proiect este prevazut ca pana la sfarsitul anului 2015 sa angajam inca 13 cercetatori pentru fiecare grup de lucru”, a mai afirmat Streinu-Cercel, care a precizat ca particularitatea centrului consta in faptul ca are si posibilitatea de cazare a pacientilor in vederea izolarii lor pana la rezolvarea problemei.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Centru-de-cercetare-biomoleculara-aplicata-bolilor-infectioase_-functional-in-2015_-la-Institutul-_Bals__19850/

lauff lautf laurf