Pneumologii romani se reunesc la Targu-Jiu, pe 15 si 16 mai
Intre 15-16 mai, va avea loc la Targu-Jiu cea de-a V-a editie a conferintei nationale interdisciplinare “Patologia respiratorie in practica medicala curenta”, conferinta destinata pneumologilor, infectionistilor, medicilor de familie, kinetoterapeutilor si specialistilor in chirurgie toracica si oncopaliatie.
Cea de-a 5 editie a Simpozionului National de Boli Respiratorii de la Targu-Jiu are ca tema principala “Evitarea diagnosticului tardiv in patologia cronica respiratorie”. Programul este creditat cu 14 puncte EMC pentru medici (9 simpozion si 5 curs pre-simpozion) si 12 pentru asistentii medicali.
„Am ales ca tema centrala anul acesta diagnosticarea tardiva a afectiunilor respiratorii cronice deoarece consecintele acestei situatii sunt dramatice. Incepand cu medicul de familie, care trebuie sa cunoasca simptomatologia unei afectiuni cronice respiratorii si sa trimita urgent pacientul la medicul specialist pneumolog, pana la diagnosticele uneori eronate sau superficiale, trebuie sa recunoastem pilonul rezistentei in acest fenomen. Asa cum spunea Laenec, marele pneumolog al secolului trecut, inventatorul stetoscopului, “in pneumologie poti sa fii surd, dar nu orb”, deci medicul de familie trebuie sa recunoasca simptomatologia si sa trimita urgent la medicul specialist pneumolog” a declarat coordonatorul programului medical, prof. dr. Constantin Marica.
Vor fi abordate si teme non-medicale de actualitate, precum: noua consultatie - un dialog al expertilor, importanta preventiei primare, comunicarea vestilor proaste - de la teorie la practica. Programul prevede si un curs pre-congres sustinut de prof. univ. dr. Constantin Marica, pe tema diagnosticului diferential imagistic intre tuberculoza si alte patologii.
„In ultimii ani, Romania a inregistrat o serie de succese la capitolul Controlul Bolilor Respiratorii Cronice prin adoptarea ghidurilor internationale privind supravegherea si controlul bolilor obstructive cronice, ca si a pneumopatiei difuze interstitiale. Au fost formate sectiuni academice in cadrul Societatii Romane de Pneumologie care sa monitorizeze principalele maladii respiratorii cronice. Problema cea mai importanta o constituie insuficienta fondurilor pentru aplicarea unor programe de varf pentru monitorizarea si tratarea acestor boli. De aceea sper ca aceasta noua editie a manifestarii de la Targu-Jiu, daca nu o sa creeze solutii, macar sa ne dea motive de gandire asupra acestora” a adaugat prof. dr. Constantin Marica.
Evenimentul se desfasoara sub egida Societatii Romane de Pneumologie - Sectiunea de Tuberculoza si este coordonat de catre unul dintre cei mai de seama medici gorjeni, prof. univ. dr. Constantin Marica, actual vicepresedinte al Societatii Romane de Pneumologie si expert TB si MDR al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Presedintele Comitetului de Organizare este dr. Ktp. Tiberiu Tataru, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Targu-Jiu.
„Tematica acestei editii reuneste infectii respiratorii TB si nonTB, reabilitare pulmonara si kinetoterapie pentru pacientii cu boli pulmonare cronice, proceduri moderne in chirurgia toracica, oncopaliatie, cenusareasa patologiei respiratorii in tara noastra si, nu in ultimul rand, date despre endemia TB si diagnosticul modern genetico-molecular. Daca in urma cu cativa ani la nivelul diagnosticului rapid genetico-molecular in TB Romania se afla printre ultimele tari ca si dotare, acum putem afirma cu tarie ca avem centre de diagnostic molecular si specialisti in acest domeniu in aprox toate centrele universitare din tara” a mai precizat Prof. Dr. Constantin Marica, referindu-se la modalitatea de alegerea a temelor din programul stiintific al manifestarii.
Sursa: PaginaMedicala.ro