Imprimare

In 2014, s-au realizat 44 de transplanturi de rinichi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Numarul de operatii de transplant a crescut in ultimii ani, numai in 2014 realizandu-se 44 de trasnplanturi de ficat: 41 la Institutul Clinic Fundeni si 3 la Spitalul „Sfanta Maria”, a explicat prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Consiliului Stiintific al Agentiei Nationale de Transplant.

In 2013, au fost realizate 122 de transplanturi hepatice, devenind "un an de exceptie pentru transplant". „Anul 2013 a fost un an de exceptie pentru transplant. A fost un salt mai curand decat o evolutie progresiva. Au fost realizate 122 de transplanturi hepatice, in 2013, fata de 75, in anul 2012. 2014 inseamna in primul rand mentinerea aceluiasi numar de operatii. Cumva pana la sfarsitul anului numarul va fi similar celui de anul trecut sau usor mai crescut. Mi-as dori sa putem introduce si alte tipuri de transplant, inca nu s-a facut transplant pulmonar sau de intestin subtire. Sper ca in viitor si acestea sa fie posibile. Necesitatile Romaniei sunt mai mari decat aceste 122 de transplanturi pe care le-am facut”, a afirmat profesorul doctor.

Totodata, s-a redus foarte mult mortalitatea celor aflati pe listele de asteptare. „S-a redus mult mortalitatea pe liste de asteptare de la 40% la 3% in primele patru luni ale acestui an si la 10% estimat pe anul in curs. Posibilitatea ca un pacient sa moara inainte de a fi transplantat a devenit mult mai mica iar tendinta noastra este sa o reducem si de aici incolo. La aceasta scadere a contribuit si sistemul actual de alocare a organelor”, a explicat Popescu.

Profesorul dr. Mihai Lucan membru in Consiliul Stiintific Romania a afirmat ca in Romania s-a facut un pas mare in ceea ce priveste activitatea de transplant fiind inregistrata o rata mare de donatori cadavru. Potrivit acestuia, Romania are o rata de transplant de 5,2% fata de Ungaria, cu o rata de transplant de 21,3%.

A fost reluat transplantul de inima la Targu Mures si la Spitalul Floreasca

„Probabil cel mai important lucru pe care trebuie sa il spun este ca s-a reluat transplantul de inima la Targu Mures si la Spitalul de Urgenta Floreasca din cate stiu”, a explicat prof. dr. Radu Deac, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant.

El a mai spus ca pacientii care sufera o operatie de transplant cardiac au o medie de longevitate de 15-35 de ani.

„Sunt peste o suta de mii de transplanturi cardiace in lume, in Statele Unite se fac 2500 – 3000 de transplante cardiace pe an, la o populatie de 300 de milioane de locuitori. Media de longevitate a acestor pacienti transplantati de inima este de 15 ani, existand o extrema favorabila, pana la 30-35 de ani”, a explicat prof. Deac.

Astazi, 9 mai, a fost sarbatorita Ziua Nationala a Transplantului, eveniment ce a reunit specialisti in transplant din tara, alaturi de pacientii transplantati cu succes.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/In-2014_-s-au-realizat-44-de-transplanturi-de-rinichi_19874/

lauff lautf laurf