Imprimare

Prof. dr. Irinel Popescu: Fara studiile clinice nu ar putea aparea medicamente noi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Autorizarea studiilor clinice depinde exclusiv de politicile la nivel national si fiecare stat are dreptul si obligatia sa aprobe efectuarea lor, in timp ce organismele internationale doar ofera ghiduri de buna practica si expertiza stiintifica, a afirmat luni presedintele Academiei de Stiinte Medicale, prof. dr. Irinel Popescu, adaugand ca fara studii clinice nu ar aparea medicamente noi, scrie Agerpres

"Aprobarile finale depind exclusiv de politicile nationale, pentru ca fiecare natiune este responsabila cu ceea ce se intampla cu propria ei populatie. Organismele internationale au rolul sa ajute si sa ofere ghidul de buna practica si sa ofere raspunsul la intrebari si expertiza stiintifica, dar ele nu pot sa interfereze cu politicile nationale si cu aprobarile de la nivel national. Statele pot sa preia criteriile sau nu, este dreptul lor, si practic datoria lor este sa protejeze populatia din tara respectiva asa cum cred ele mai bine de cuviinta", a afirmat reprezentantul Academiei de Stiinte Medicale la cea de-a IX-a editie a Simpozionului "Academician Nicolae Cajal".

Potrivit lui, fara studii clinice aparitia medicamentelor nu ar fi fost posibila. "Daca ar fi sa ma refer la sofosbuvir, care este ultimul medicament venit si poate cel mai important in tratamentul hepatitei C si datorita caruia speram ca in sfarsit aceasta boala teribila poate fi invinsa, aparitia acestor medicamente nu ar fi posibila fara existenta studiilor clinice despre care vorbim", a sustinut prof. dr. Irinel Popescu.

El a explicat ca Romania are o comisie nationala de etica, aflata in subordonarea Academiei de Stiinte Medicale. Aceasta aproba studiile clinice la nivel national, insa fiecare unitate la care se desfasoara aceste studii are propriul comitet de etica care, de asemenea, le aproba.

"Organismele internationale - incepand cu Comisia Europeana si Parlamentul European si ajungand la Federatia Europena a Academiilor Medicale (FEAM) - au rol de 'advisor'. Ei ofera cadru general si, atunci cand sunt intrebari sau cand sunt probleme ridicate din public si din randul populatiei in legatura cu aceste studii, au datoria sa le lamureasca si sa se constituie intr-un ghid pentru statele care fiecare isi aproba studiile clinice care se desfasoara pe teritoriul lor national", a mai explicat prof. dr. Irinel Popescu.

El a adaugat ca FEAM, care a colaborat foarte strans cu Parlamentul European si cu Comisia Europeana la acest nivel, a incercat sa raspunda unora din intrebarile ridicate de public referitor la studiile clinice, mai ales la caracterul etic al testarii unor medicamente si la relatia cu firmele care produc aceste medicamente, relatia acestor firme cu clinicienii, cu medicii care efectueaza studiile si cu potentialele efecte adverse ale medicamentelor.

Fundatia "Academician Nicolae Cajal" si Academia de Stiinte Medicale din Romania organizeaza in perioada 12-14 mai cea de-a IX-a editie a Simpozionului 'Academician Nicolae Cajal'.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-dr.-Irinel-Popescu_-Fara-studiile-clinice-nu-ar-putea-aparea-medicamente-noi_19882/

lauff lautf laurf