Imprimare

Congresul National dedicat diabetologiei romanesti isi deschide portile pe 21 mai

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Intre 21-25 mai, la Sibiu, va avea loc a 40-a editie a Congresului National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, unde se vor reuni 23 de reprezentanti ai diabetologiei internationale, precum si peste 700 de diabetologi romanai.

In cele patru zile de Congres vor fi dezbatute informatii de ultima ora privind problematica tratamentului diabetului zaharat atat in Romania, cat si la nivel international. Vor fi prezentate subiecte variate, pornind de la particularitatile diabetului zaharat la copil si adolescent, tulburarile de nutritie si metabolism, comportamentul alimentar la pacientii cu diabet, diabetul zaharat si obezitatea, pana la cele mai recente tendinte si abordari in optimizarea tratamentului cu insulina in diabetul zaharat de tip 2, precum si complicatiile diabetului zaharat.

Structura congresului va cuprinde sesiuni plenare, sesiuni ale grupurilor de lucru, sesiuni interdisciplinare, sesiuni ale medicilor rezidenti, workshopuri, minicursuri si postere. In plus, anul acesta, programul manifestarii cuprinde opt sesiuni stiintifice cu societati si institutii medicale, dublu fata de editia precedenta.

Congresul prezinta rezultatele finale ale Studiului epidemiologic PREDATORR – derulat timp de aproape un an si jumatate in toate judetele tarii. De asemenea, va fi lansata si publicatia “Diabetul sub lupa in Romania anului 2014”, care prezinta in premiera o analiza detaliata a situatiei actuale a numarului de diabetologi romani, o evidenta a unitatilor medicale in care acestia lucreaza, precum si statistici pe zone din Romania referitoare la epidemiologia bolilor metabolico-nutritionale, date obtinute in urma derularii studiului PREDATORR.

„An de an incercam sa ne autodepasim si sa venim cu lucrari cat mai complexe si care sa prezinte cercetari fundamentale si clinice tot mai valoroase. Pe langa participarea internationala numeroasa, v-am pregatit un program stiintific educativ, captivant si diversificat”, a declarat prof. univ. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Editia cu numarul 40 a Congresului National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice aduce in prima plan istoria, traditia si performanta diabetologiei romanesti. Vor fi prezenti la Congres fosti presedinti ai Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, care vor impartasi participantilor cate putin din evolutia si realizarile societatii de-a lungul timpului.

De-a lungul celor 39 de editii anterioare ale Congresului National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, discutiile si dezbaterile au fost coordonate de prof. dr. doc. Iulian Mincu, prof. dr. Nicolae Hancu, prof. dr. Constantin Ionescu-Tirgoviste, prof. dr. Dan Mircea Cheta, prof. dr. Viorel Serban, prof. dr. Radu Lichiardopol, precum si de actualul presedinte al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof. dr. Maria Mota.

Congresul va fi desfasurat sub auspiciile Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (European Association for the Study of Diabetes - EASD) si a Federatiei Internationale de Diabet (International Diabetes Federation - IDF).

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Congresul-National-dedicat-diabetologiei-romanesti-isi-deschide-portile-pe-21-mai_19890/

lauff lautf laurf